close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Wat is cholesterol en hoe hou je het onder controle?

Ondanks de vaak negatieve bijklank, is cholesterol op zich helemaal geen slechte stof. Het is namelijk essentieel voor ons lichaam om bepaalde functies te kunnen uitoefenen. Pas wanneer er een verstoring in het cholesterolmetabolisme plaatsvindt, zoals een te veel aan cholesterol, kunnen problemen optreden en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een structurele, vetachtige stof die bovendien een rol speelt bij de aanmaak van hormonen, vitamine D en gal. Bronnen van cholesterol zijn de lichaamseigen aanmaak in de lever en opname vanuit de voeding. Daar komt bij dat er verschillende elementen zijn die het cholesterolgehalte beïnvloeden zoals ons eetpatroon, levensstijl, erfelijkheid enzoverder.

Goede en slechte cholesterol?

Cholesterol is dus een noodzakelijke stof in het lichaam. Toch bestaat er een groot verschil in de soorten cholesterol. Het wordt namelijk in verschillende groepen gedeeld op basis van de dichtheid waarin cholesterol voorkomt in het lichaam.

In volgorde van toenemende dichtheid :

  • chylomicronen
  • lipoproteïnen met zeer lage dichtheid (VLDL)
  • lipoproteïnen met intermediaire dichtheid (IDL)
  • lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL)
  • lipoproteïnen met hoge dichtheid (HDL)

Cholesterol Nl

LDL: slechte cholesterol

LDL cholesterol wordt over het algemeen gezien als ‘slechte cholesterol’. Ook de deeltjes met lagere dichtheid behoren tot deze groep van ‘slechte cholesterol’. Algemeen kan gesteld worden dat alle niet-HDL deeltjes tot de slechte cholesterol kunnen gerekend worden.

Wanneer het normale cholesterolmetabolisme in het lichaam verstoord is, komen LDL moleculen in het bloed terecht waar ze kunnen opstapelen en bijdragen tot atherosclerotische plaquevorming. Deze plaques zijn de bron van veel hart- en vaat gerelateerde medische problemen.

Bij een bloedonderzoek wordt dus vooral gekeken naar het gehalte van LDL in het bloed. Wanneer deze parameter verhoogd is, kan dit dus een indicatie zijn voor een verhoogde kans op hart en vaatziekten.

HDL: goede cholesterol

HDL cholesterol staat gekend als de ‘goede cholesterol’. Deze deeltjes zorgen ervoor dat het teveel aan cholesterol naar de lever wordt vervoerd, waar het op zijn beurt afgebroken wordt. Deze waarde wil je in het lichaam dus net hoger hebben.

Ook het triglyceridengehalte wordt vaak gemeten bij een onderzoek.

Triglyceriden zijn een ander type vet, dit vet halen we voornamelijk uit  eten en wordt als energiebron gebruikt. Maar ook hier kan een teveel zich opstapelen in de weefsels.

Cholesterolwaarden

Het cholesterolgehalte wordt bepaald met een bloedtest. Deze bepaalt het totale cholesterol, het LDL-, HDL en het triglyceridengehalte. Wanneer er geen erfelijke aanleg of verhoogd risico is, wordt een meting doorgaans vijfjaarlijks uitgevoerd bij mannen vanaf 35 jaar en vrouwen vanaf 45 jaar.

Algemeen streeft men naar onderstaande aanbevolen cholesterolwaarden.

cholesterol

Hoe zit het met de cijfers in België?

  • Volgens de gezondheidsenquête van 2018 heeft 18% van de Belgen van 15 jaar en ouder een hoog cholesterolgehalte in het bloed gehad in de laatste 12 maanden.¹
  • Een hoog cholesterolgehalte staat in de top drie van meest gerapporteerde aandoeningen bij 65-plussers, 38,1% van de mannen en 36,3% van de vrouwen heeft last van een hoge cholesterol.¹
  • 1,5 miljoen Belgen neemt statines, in de groep van de 40-plussers neemt zelfs 1 op de 4 statines.²

Hoe krijg je een te hoog cholesterolgehalte?

Het gehalte aan cholesterol wordt door een combinatie van factoren beïnvloed. Het eetpatroon is een belangrijke factor, zo is het te veel eten van verzadigde vetten een enorme boosdoener. Maar belangrijk om te beseffen is, dat het eetpatroon niet de enige verantwoordelijke is. Een erfelijke aanleg, ouder worden, overgewicht, roken, een verminderde werking van de schildklier of nieren en diabetes kunnen eveneens een negatief effect hebben op de cholesterolwaarden.

Wat zijn de gevolgen of de symptomen van een te hoog cholesterol?

Van een hoog cholesterol merk je in het dagelijkse leven in eerste instantie niets. Dat maakt het ook erg verraderlijk. Pas na enkele jaren wanneer het teveel zich heeft opgestapeld in de bloedvaten, kunnen er door de vernauwingen klachten optreden. Een hoog cholesterol is zelf dus geen ziekte maar verhoogt het risico op hart- en vaat gerelateerde ziekten. Wel kan mede door een slechte bloedtoevoer, last ondervonden worden bij inspanningen doordat de spieren onvoldoende zuurstof aangevoerd krijgen.

Hoe kan je jouw cholesterol verlagen?

Het allerbelangrijkste is een gezonde levensstijl. Hierbij hoort een gezond en evenwichtig eetpatroon (vermijd vooral een teveel aan verzadigde vetten), voldoende beweging, matig tot geen alcoholverbruik en niet roken.

Indien het cholesterolgehalte via deze weg niet onder controle gehouden kan worden, dien je best je arts te raadplegen. Deze kan dan een behandelingsplan op maat opstellen waarbij indien nodig geneesmiddelen zoals de gekende statines of natuurlijke voedingssupplementen kunnen worden voorgeschreven.

In de natuur zijn er tenslotte veel plantaardige ingrediënten, die een positief effect uitoefenen op de cholesterolwaarden in het bloed zonder de gekende bijwerkingen van statines. Zoals bijvoorbeeld gesteelde lakzwam (reishi) die bijdraagt tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Die kan op deze manier een natuurlijke aanpak bieden voor het in balans houden van goede cholesterolgehalten.

De lever is een essentiële factor in het cholesterolmetabolisme.

De lever in een goede conditie houden is van uitermate belang, voor een goed cholesterolmetabolisme. De lever is namelijk verantwoordelijk voor zowel synthese als afbraak van cholesterol.

Cholesteril New Generation

Cholesteril New Generation is een unieke synergetische combinatie van hoogwaardige amla en 3 bijzondere plantenextracten waaronder een Full-Spectrumextract van gesteelde lakzwam (reishi). Een Full-Spectrumextract bevat de bioactieve stoffen uit de volledige levenscyclus van de paddenstoel. Deze gevarieerde mix biedt een volwaardige ondersteuning.

  • Gesteelde lakzwam (reishi) draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Cholesteril New Generation

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

(1) Gezondheidsenquête 2018: chronische ziekten en aandoeningen, Sciensano; (2) KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) Reports 306A (2019);