close menu
Ingrediënten

Krill olie een goede bron van omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren… Je hebt er waarschijnlijk al over gehoord, je weet dat het goed voor je is en je weet dat het aanwezig is in vis.
Maar wat heeft het te maken met krill en wat is krill eigenlijk? Lees hieronder meer over hoe krill olie een goed alternatief biedt voor de aanvulling van omega-3 vetzuren als EPA en DHA.

Wat is krill?

Antarctische krill ofwel Euphausia superba, zijn kleine schaaldiertjes uit de Antarctische diepzee. Ze lijken erg op kleine garnalen en zijn één tot zes centimeter lang.

Krill vormt een goede bron van omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA.
Bij krill zijn de omega-3 vetzuren gebonden aan fosfolipiden hierdoor zijn ze beter opneembaar dan dat ze gebonden zijn aan triglyceriden, zoals bij vis.

Bovendien is krill olie niet enkel een bron van omega-3 vetzuren maar bevat het ook nog astaxanthine, choline en vitamine A en vitamine E. Deze kleine diertjes zitten dus boordevol goede stoffen voor het lichaam.

grafiek krill olie

Krill vormt de voeding van onder andere walvissen en pinguïns. Ze staan bijna helemaal onderaan de voedselketen.
Door deze lage rang in de voedselketen treedt er bijna geen opstapeling van toxines of zware metalen meer op

Omega-3 vetzuren

Vet wordt over het algemeen beschouwd als iets negatiefs en wordt de laatste jaren zo veel mogelijk vermeden in het dagelijkse voedingspatroon. Hierdoor is de totale vetinname de laatste jaren in de westerse voeding afgenomen. Belangrijk is om te beseffen dat niet alle soorten vetten slecht zijn en dat vetten een belangrijke plaats innemen voor de werking van ons lichaam en ons energiemetabolisme.

Omega-3 vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren ofwel de zogenaamde essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn nodig voor het lichaam, maar we kunnen ze niet zelf aanmaken dus moeten we deze vetzuren halen uit onze voeding en eventueel verder aanvullen met voedingssupplementen.

Opvallend is dat de inname van omega-6 vetzuren over de jaren gestegen is in ons westers voedingspatroon in tegenstelling tot de inname van omega-3 die gedaald is. Dit verstoort de verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren. Deze verhouding is een belangrijke maatstaaf voor de inname van omega-3 vetzuren. In het westers voedingspatroon ligt deze verhouding veel hoger (15-25:1) dan de aangeraden verhouding van omega-6 en omega-3 na te streven tussen 2-6:1 (Belgische aanbevelingen (2003)). Om dit evenwicht te herstellen is het belangrijk om meer omega-3 vetzuren in te nemen.

EPA (eicosapentaeenzuur) DHA (docosahexaeenzuur) zijn typische vis vetzuren. Maar zijn ook aanwezig in schaaldieren zoals de krill.

epa en dha grafiek

Waarom is krill de beste bron van omega-3 vetzuren EPA en DHA?

Bij krill zijn de omega-3 vetzuren gebonden aan fosfolipiden. Dit is een andere vorm dan bij andere omega-3 bronnen zoals bijvoorbeeld vis of visolie. Fosfolipiden zijn structurele vetten die zowel een hydrofobe kant bevatten als een hydrofiele kant.

Dit zijn ook de bestanddelen waaruit celmembranen in het lichaam zijn opgebouwd. Deze fosfolipiden kunnen gemakkelijk doorheen de celmembranen migreren en bijgevolg ook gemakkelijk doorheen de darmwand. Hierdoor zijn de omega-3 vetzuren uit krill dus beter opneembaar dan de omega-3 vetzuren uit andere bronnen.

grafiek studie visolie vs krillolie

Afbeelding: Resultaten onderzoek waarbij effect van krill olie supplementen, het eten van vis en placebo werd onderzocht op het gehalte van omega-3, EPA en DHA in het bloed. De grafiek toont de toename of afname van deze drie parameters na 8 weken. Krillolie groep: 4g krillolie per dag, vis groep: magere en vette vis volgens dieetrichtlijnen. (bron: Rundblad et Al.; Effects of krill oil and lean and fatty fish on cardiovascular risk markers: a randomised controlled trial; Journal of Nutritional Science (2018))

Astaxanthine

Astaxanthine is een natuurlijk carotenoïde dat krill, zalm of flamingo’s hun rode kleur geeft en staat bekend om zijn zeer hoge antioxidantencapaciteit. Antioxidanten beschermen weefsels en cellen in tegen de schade die vrije radicalen in het lichaam kunnen berokken.

Waarom kiezen voor Nutrisan Krill Oil?

  • Hoogste hoeveelheid astaxanthine op de markt.
  • Natuurlijk wholefood omega-3 van Antarctische krill (Euphausia superba) van bewezen kwaliteit, levert EPA en DHA en andere interessante stoffen zoals fosfolipiden en astaxanthine.
  • Betere opname van de omega-3 vetzuren EPA en DHA, dus een lagere dagelijkse inname is voldoende.
  • Geen vissmaak of oprispingen + de ideale omega-3 voor mensen die moeite hebben met het verteren van vetten.
  • Gemakkelijk in te slikken en volledig geurloze capsules.
  • Duurzame vangst.
NutrKrillOil180

Duurzame krill

Aangezien krill de voeding vormt voor verschillende dieren in de Antarctische oceaan, vormt het  een belangrijk deel van het ecosysteem in dit gebied. Hierdoor wordt de bevissing van deze krill nauwlettend in het oog gehouden.

De krill bestemd voor de productie van Nutrisan Krill Oil, verloopt volledig volgens de akkoorden van het CCAMLR of Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources.

  • Respect voor het ecosysteem en de overige fauna zoals de aanwezige vissen.
  • Geen overbevissing: De jaarlijkse krillvangst is 40 maal kleiner dan de toegelaten quota.
  • Gepatenteerd productieproces van onze krill olie zorgt voor een 20% grotere opbrengst per eenheid van krill in vergelijking met andere conventionele methoden. Hierdoor wordt de impact op het milieu tot een minimum beperkt en steunen we een verantwoord beheer van de Antarctische wateren.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!