close menu
Ingrediënten

Extra lactase: dé lifehack voor lactoseliefhebbers met lactose-intolerantie

Herken je dit ook? Na een glas melk of wat yoghurt krijg je last van winderigheid, buikpijn of andere ongemakken… Het zou kunnen dat deze klachten worden veroorzaakt door lactose-intolerantie. Indien dit het geval is hebben wij dé ultieme tip voor jou zodat je toch kan genieten van je geliefde zuivelproducten!

Lactose-intolerantie

Wat is lactose?

Lactose is een veel voorkomend en complexe suiker in zuivelproducten en andere dagelijkse voedingsmiddelen. Het komt niet alleen voor in zuivere melk, maar is ook aanwezig in yoghurt, room, boter, kwark, brood, koffiekoeken, sauzen, ijs, dessert, koekjes en kazen. Daarnaast is de aanwezigheid ervan niet enkel beperkt tot koemelk maar ook melk van andere zoogdieren zoals geiten, schapen en paarden bevat lactose.

Ontwerp Zonder Titel

Intolerantie of allergie?

Belangrijk om te weten is dat lactose-intolerantieniet hetzelfde is als koemelkallergie. Bij melkallergie is er sprake van een allergische reactie van het immuunsysteem op de melkeiwitten. Dit komt veel minder vaak voor en treedt dan vooral op bij jonge kinderen in tegenstelling tot lactose-intolerantie dat toch een groot aandeel van de bevolking treft maar dan voornamelijk volwassenen.

Bij lactose-intolerantie is er geen reactie van ons immuunsysteem maar betreft het een overgevoeligheid op lactose. Het lichaam kan in dat geval de complexe suiker, lactose, niet goed afbreken of verteren. Hiervoor hebben we namelijk het enzym lactase nodig. Dit wordt normaal in de dunne darm aangemaakt en zorgt ervoor dat we de melksuiker lactose kunnen afbreken. Bij mensen die lactose-intolerant zijn, wordt er ofwel te weinig lactase aangemaakt (lactasedeficiëntie) of werkt de lactase onvoldoende (lactase-non-persistentie). Dit laatste en ook meest voorkomende geval, kan ook pas op latere leeftijd ontwikkelen, zo kan de lactase enzymactiviteit geleidelijk afnemen over de jaren heen. Wanneer de onverteerde of onafgebroken lactose echter in de dikke darm terecht komt, kan het ongemakken veroorzaken. Dit is op zich geen gevaarlijk fenomeen, maar kan wel zeer lastig zijn. Zeker wanneer je een zuivelliefhebber bent.

Nutrisan Website Blog Afbeelding 500x500

Lactose-intolerantie in al zijn maten en vormen

Lactose-intolerantie komt vaker voor bij mensen van Afrikaanse of Aziatische origine dan bij de Noord-Europese bevolkingOok kan de mate van gevoeligheid en symptomen verschillen van persoon tot persoon. Zo kan een groot deel van de mensen wel wat lactose verdragen tot ze een drempel overschrijden die de ongemakken veroorzaken. Deze drempel kan bij iedereen anders liggen, waardoor sommigen zuivelproducten niet volledig uit hun dieet hoeven te schrappen.

 De meest voorkomende symptomen van lactose-intolerantie zijn:

  • krampachtige buikpijn
  • zwelling van de maag
  • intestinale spanning
  • opgeblazen gevoel
  • diarree
  • misselijkheid

Lactosevrij dieet of toch niet?

Dit is uiteraard een zeer persoonlijke keuze. Voor sommigen zal een lactosevrij dieet een grotere uitdaging vormen dan voor anderen.

Er bestaan ondertussen al heel wat lactosevrije alternatieven die het makkelijker maken om deze stof te vermijden. Jammer genoeg, evenaren deze niet altijd hetzelfde prijskaartje of smaak. Het blijft echter een mijnenveld om te ontwijken. Er wordt namelijk aan veel meer producten dan je zou denken,  melk(poeder) toegevoegd, opgelet dus!

Daarnaast let je best ook op, dat je nog steeds voldoende nutriënten opneemt die zuivelproducten doorgaans bieden. Want wanneer je dit zomaar zonder goede vervangers elimineert uit je dieet, kan dit leiden tot tekorten aan vitamines, mineralen en eiwitten. De belangrijkste om in het oog te houden, zijn vitamine B2, B12 en calcium.  Het is dan ook aangeraden dat je een diëtist raadpleegt bij volledige eliminatie van zuivelproducten.

Dé lifehack voor lactoseliefhebbers

Gelukkig kan je het enzym lactase als voedingssupplement innemen. Hiermee wordt op moment van inname en gedurende enkele uren nadien voldoende lactase voorzien in de darmen om de lactose, aanwezig in de voeding, te verwerken. Op deze manier kan je zorgeloos genieten van de producten die je anders een heleboel ongemakken bezorgen zonder verlies aan waardevolle nutriënten.

Hoe herken je een goed lactaseproduct?

Zorg ervoor dat de hoeveelheid lactase wordt uitgedrukt in FCC. Dit geeft de enzymactiviteit weer die in het product zit en vertelt veel meer dan het aantal mg dat toegevoegd wordt. Daarnaast is het interessant om te weten hoe snel en hoe lang het product werkt. Op restaurant kan je bijvoorbeeld wat langer aan tafel zitten voordat het dessert voorgeschoteld wordt.

11

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!