close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Vegan levensstijl: Focus op nutriënten

Velen zijn al vertrouwt met de vegan lifestyle maar we zetten graag nog even de belangrijkste punten op een rijtje. Een vegan eetpatroon is vrij van dierlijke producten. Dit wil zeggen geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing,…. Het lijkt of het heel veel beperkingen met zich meebrengt maar tegelijkertijd gaat er een heel nieuwe wereld open van mogelijkheden. Groenten, fruit, peulvruchten, granen, kruiden en noten zijn een goede basis en kunnen eindeloos gecombineerd worden. Daarnaast hebben supermarkten vandaag de dag ook een uitgebreid aanbod aan veganproducten.    

Steeds meer mensen kiezen voor een vegan lifestyle of om enkele dagen in de week vegan te eten. Dit heeft verschillende gezondheidsvoordelen zoals het verminderen van de kans op hart en vaatziekten en op overgewicht. Natuurlijk is er ook het positieve effect op het milieu.

Een vegan lifestyle heeft dus vele voordelen maar er zijn ook enkele punten waarmee rekening moet worden gehouden.

Variatie is de sleutel

Net zoals bij een voedingspatroon met dierlijke producten is het bij vegan maaltijden van belang om te variëren met de ingrediënten, waarbij groenten en fruit een goede basis vormen, zodat het lichaam verschillende en een breed spectrum aan nutriënten binnenkrijgt.

Vegan,buddha,bowl,with,chickpeas,,courgette,,sundried,tomatoes,and,sprouts

Belangrijke nutriënten om in het oog te houden

Groenten, fruit, noten en granen bieden een grote variëteit aan voedingsstoffen maar voor sommige bouwstoffen blijven dierlijke producten een belangrijke bron.

 • Vitamine B12

  B-vitaminen waaronder vitamine B12 zijn wateroplosbare vitaminen. De belangrijkste bron van vitamine B12 zijn dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivel. Daarnaast is het lichaam ook in staat om vitamine B12 aan te maken. Het probleem is hierbij echter dat op de plaats waar het geproduceerd wordt, namelijk de dikke darm, het niet mogelijk is om vitamine B12 op te nemen waardoor deze gewoon wordt uitgescheiden. De opname gebeurt namelijk in de dunne darm. Doordat planten geen bron zijn van deze vitamine moet de inname bij een vegan eetpatroon komen van voedingssupplementen of verrijkte voeding. Let er echter wel op dat deze laatste vaak niet toereikend genoeg zijn en vaak nog moeten gecombineerd worden met supplementen. Het risico op teveel vitamine B12 door de combinatie is zeer beperkt doordat B12 wateroplosbaar is en dus een teveel gewoon weer wordt uitgescheiden door het lichaam. De actieve vormen van vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. Dit zijn dus de vormen die meteen door het lichaam kunnen worden gebruikt zonder dat er eerst een omzetting nodig is die niet altijd even efficiënt verloopt. Bij het uitzoeken van het juiste supplement is het dus van belang om erop te letten welke vorm aanwezig is.

 • Calcium

  Calciuminname wordt vaak geassocieerd met zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Gelukkig zijn er ook nog verschillende groenten of plantaardige producten die rijk zijn aan calcium, denk maar aan groene bladgroenten, sojaproducten, noten en zaden. Daarnaast wordt plantaardige melk ook vaak verrijkt met calcium. Het is wel een mineraal om in het oog te houden doordat een langdurig tekort kan leiden tot verzwakking van de botten en uiteindelijk osteoporose of bij kinderen tot onvoldoende botvorming.

Woman,doctor,nutritionist,hands,in,white,shirt,with,omega,3,
 • Vitamine D

  Vitamine D is voor iedereen essentieel om in het oog te houden doordat het lichaam deze aanmaakt onder invloed van UV-straling. Dus in de herfst- en wintermaanden waarbij we weinig buiten komen ontstaan snel tekorten. Juist in deze maanden heeft het lichaam vitamine D nodig omdat het o.a. een belangrijk element is voor een goede werking van het immuunsysteem. Daarnaast is het ook goed voor de botten, tanden en spieren.

  Vroeger bevatten voedingssupplementen vaak vitamine D3 van dierlijke oorsprong maar tegenwoordig is er ook al een rijk aanbod aan vitamine D afkomstig van plantaardige bronnen zoals algen. Bij een voedingssupplement is het bovendien belangrijk om te kiezen voor de D3 vorm ook wel gekend als cholecalciferol en niet D2 of ergocalciferol omdat deze minder efficiënt is voor het lichaam.

 • IJzer

  IJzer is een mineraal waarvan vrouwen vaak een tekort hebben door de menstruatie. Een tekort gaat meestal tezamen met vermoeidheid, er bleek uitzien of haaruitval. Dierlijke producten zijn een goede bron van ijzer doordat deze heemijzer bevatten dat beter wordt opgenomen dan non-heemijzer. Deze laatste is ook terug te vinden in plantaardige producten. Hierdoor kunnen noten, granen en peulvruchten op deze manier ook een bron zijn van ijzer. Een tip is ook om je ijzerinname te combineren met vitamine C doordat deze vitamine de opname van ijzer bevordert. Om zeker te zijn of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt is het aangeraden om jaarlijks je bloed te laten onderzoeken bij je plaatselijke huisarts. Deze opvolging kan ervoor zorgen dat mogelijke tekorten op tijd worden gedetecteerd en opgevangen kunnen worden door voedingssupplementen.

  Geïnteresseerd in wat we allemaal te bieden hebben? Ontdek ons vegan en vegetarisch gamma producten.

NutriVit D3 NL

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!