close menu
Gezonde levensstijl

Vitaminen en mineralen: De fundering van onze gezondheid

Vitaminen en mineralen zijn cruciaal voor de algemene gezondheid van ons lichaam. Het zijn dan ook belangrijke nutriënten die met uitzondering van vitaminen D en K niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt en waardoor we dus voor de opname afhankelijk zijn van onze voeding.

Zo zijn er 13 verschillende vitaminen en 14 mineralen die ons lichaam nodig heeft. Wist je dat vitaminen kunnen onderverdeeld worden in twee verschillende groepen? Je hebt de vetoplosbare vitaminen zoals vitaminen A, D, E en K en wateroplosbare vitaminen. Deze laatste zijn alle B-vitaminen en vitamine C. Mineralen kunnen op hun beurt dan weer onderverdeeld worden in mineralen en spoorelementen. Dit is afhankelijk van hoeveel het lichaam ervan nodig heeft.

Tekort aan vitaminen en mineralen?

Een tekort aan vitaminen en mineralen gaat vaak gepaard met vermoeidheid maar er zijn nog andere symptomen die de kop kunnen opsteken zowel op korte als lange termijn. Zo heeft ons immuunsysteem ook verschillende vitaminen en mineralen nodig om goed te kunnen werken, denk maar aan zink, vitamine C, vitamine D, folaat en vitaminen B6 en B12. Tekorten van één of meerdere van deze nutriënten kan hierdoor leiden tot een verminderde weerstand. Op lange termijn kan een langdurig tekort van vitamine D en/of calcium zorgen voor verzwakte botten met uiteindelijk osteoporose tot gevolg. Maar ook onze mentale gezondheid is afhankelijk van verschillende vitaminen (B1, B3, B6, B12, folaat en biotine). Het is dus zeker aangeraden om op regelmatige basis een controle te laten doen van de status van de verschillende vitaminen en mineralen in het lichaam. Dit kan door een simpele bloedanalyse waarvoor je bij je huisarts kan langsgaan.

September Insta Posts (2)

Evenwichtige voeding

Een veelzijdige en gezonde voeding zorgt meestal voor een evenwichtige voorziening van vitaminen en mineralen maar er zijn enkele punten waarmee rekening moet worden gehouden.

  • Het grote en voortdurende aanbod in de supermarkten heeft ervoor gezorgd dat fruit minder vitaminen bevat dan vroeger. Want opdat fruit vers in de winkel zou liggen, wordt dit onrijp geplukt wat zeer nefast is voor bijvoorbeeld de hoeveelheid vitamine C. Het natuurlijke rijpingsproces aan de plant is hiervoor namelijk cruciaal.
  • Een groeiende wereldbevolking in combinatie met economische aspecten heeft geresulteerd in een selectie en kweek van gewassen met hogere opbrengsten. Dit gaat echter niet gepaard met meer nutriënten, integendeel.
  • Ook in de vleesindustrie staat opbrengst vaak centraal waarbij de dieren gevoed worden met granen en nauwelijks beweging krijgen. Het vlees bevat hierdoor meer water en antibiotica en minder voedingstoffen dan wild vlees.
  • Veel van onze landbouwgronden zijn uitgeput daardoor bevatten de geteelde groenten en fruit minder nutriënten, zoals o.a. selenium en jodium. Bovendien leidt pesticidengebruik tot een verminderd natuurlijk afweermechanisme van de plant en dus minder afweerstoffen zoals polyfenolen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid
  • Doordat sommige vitaminen zoals B-vitaminen en vitamine D in onze voeding vaak afkomstig zijn uit dierlijke producten is het bij een vegetarische of veganistische levensstijl aan te raden deze vitaminen goed in het oog te houden en indien nodig extra in te nemen via voedingssupplementen.
Blog Afbeelding Website Nutrisan

Een combinatie van bovenstaande elementen kan soms leiden tot tekorten waarbij supplementen een handige hulp kunnen zijn. Hieronder enkele tips om de beste ondersteuning te selecteren.

  • Goede biobeschikbaarheid: Bij vitaminen is het belangrijk om te kiezen voor de actieve vorm van de vitamine zoals bijvoorbeeld pyridoxal-5-fosfaat (vitamine B6), calcium-L-methyltetrahydrofolaat (foliumzuur), cholecalciferol (vitamine D3) en methylcobalamine (vitamine B12). Deze vormen zijn meteen bruikbaar door het lichaam en hoeven niet eerst worden omgezet.
  • Bij mineralen zijn de organische vormen van belang. Deze hebben als voordelen dat ze zeer goed opneembaar zijn en goed verdragen worden door het lichaam, dit in tegenstelling tot anorganische vormen zoals bijvoorbeeld magnesiumoxide. Magnesiumbisglycinaat, magnesiumcitraat, magnesiumglycerofosfaat, magnesiummalaat, zink-L-methionine, zinkbisglycinaat en L-selenomethionine zijn allen goed opneembare organische mineraalvormen.
  • Synergiën spelen ook een rol, zoals complexen van alle B-vitaminen met ondersteunende stoffen als PABA en inositol of mineralen met complementaire plantenextracten.
Homepage Banner

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!