close menu

Blog

Gezonde levensstijl

10 slaaptips om uitgerust de dag te beginnen

Een goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid hoewel blijkt dat ongeveer 1/3 van de bevolking niet goed slaapt. Altijd al beter willen slapen? Lees dan vooral verder en ontdek onze slaaptips.

De gemiddelde Belg slaapt zo’n 8 uur per dag immers lang slapen staat niet gelijk aan goed slapen. Verschillende factoren zoals snel inslapen of goed doorslapen bepalen of je een goede nachtrust zal hebben.

Benieuwd hoe je beter kunt slapen? Lees dan vooral verder naar onze slaaptips…

slaaptips

Er bestaan heel wat tips & tricks om een goede nachtrust te bevorderen. Het creëren van een ontspannen gevoel is een belangrijk onderdeel hiervan.

We hebben voor jou onze top 10 slaaptips op een rijtje gezet:

Slaaptip 1: Zorg voor ontspanning

Zorg voor een ontspannend bedtijdritueel. Rustgevende activiteiten die je best elke avond in dezelfde volgorde doet: luisteren naar zachte muziek, ontspannende lectuur doornemen, gezellig nababbelen met een huisgenoot, yoga, een warme douche, een korte avondwandeling,…

Slaaptip 2: Blijf weg van beeldschermen

Vermijd blauw licht voor het slapengaan. Dit wil zeggen geen gsm, laptop of tv gebruik. Blauw licht zorgt er namelijk voor dat je lichaam minder melatonine (slaaphormoon) aanmaakt.

Slaaptip 3: Maak het jezelf niet moeilijker

Probeer het gebruik van cafeïne in de avond te vermijden. Cafeïne heeft namelijk een opwekkend effect waardoor je moeilijker in slaap valt.

Slaaptip 4: Eet voeding met melatonine

Heb je nog honger voor het slapengaan? Probeer dan het eten van een banaan, walnoten of amandelen. Deze voeding bevat melatonine en bevorderen je slaaphormoon.

Slaaptip 5: Just move!

Beweeg voldoende overdag. Het is opvallend dat mensen die sporten of bewegen veel beter slapen. Dit komt omdat het lichaam extra rust nodig heeft. Een halfuurtje wandelen of fietsen kan al een effect hebben.

 “Bewegen is een natuurlijk alternatief voor een slaapmiddel”
-Brad Cardinal Hoogleraar Bewegingsleer

Slaaptip 6:  Let op de omgeving waar je slaapt

Zorg ervoor dat je slaapkamer donker en koel is. De ideale slaaptemperatuur is 18 graden en het lichaam maakt automatisch melatonine aan wanneer het donker wordt. Door het licht te dimmen kan je lichaam al langzaam aan tot rust komen.

Slaaptip 7: Een slaapkamer dient om te slapen

Gebruik het bed alleen om te slapen en niet voor activiteiten zoals studeren, werken of tv kijken. De slaapkamer moet een ruimte zijn die je lichaam associeert met een rustgevende plek die enkel de dient om te slapen.

Slaaptip 8: Weg met piekeren!

Wanneer je last hebt van piekeren, probeer dan deze gedachten te noteren in een dagboek of schrift. Op deze manier “parkeer” je deze gedachten even zodat je sneller inslaap kunt vallen.

Slaaptip 9: Kijk niet naar de wekker

Kijk niet op je wekker wanneer je ’s nachts wakker wordt. Dit zorgt er namelijk voor dat je onrustig kan worden omdat je weet dat je maar enkele uurtjes meer kunt slapen.

Slaaptip 10:  Enjoy some “me-time”

Probeer elke dag voor jezelf een aangenaam moment vrij te maken: lekker en gezond koken, een bosje bloemen op tafel plaatsen, af en toe nieuwe kleren uitkiezen, een kwartiertje wandelen. Een ontspannen gevoel is belangrijk voor een ontspannen nachtrust.

We hopen dat deze slaaptips jou kunnen helpen. Benieuwd naar nog meer tips? hou dan zeker onze blogs in het oog!
Meladormil Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!