close menu
Gezonde levensstijl

Hoe ontspan je het best? 6 tips voor een ontspannend leven!

Een ontspannend leven hebben is moeilijk. Zeker wanneer stress, slecht slapen en depressie  aandoeningen zijn die de laatste jaren steeds vaker voorkomen door een toenemende druk van de maatschappij en stressprikkels van overal.

België behoort tot één van de landen waar de meeste slaap- en kalmeermiddelen worden ingenomen. Mogelijke bijwerkingen van deze slaap-en kalmeringsmiddelen zijn slaperigheid overdag, gewenning, verslaving, hogere kans op vallen en cognitieve stoornissen.1 Neem daarom regelmatig tijd om even te ontspannen en tot rust te komen en denk eerst eens na over alternatieven zoals gezond eten, bewegen, … Het is daarom belangrijk om volgende tips toe te passen voor een ontspannend leven!

ontspannend leven

Tips voor een ontspannend leven

Ontspanning kan voor iedereen iets anders zijn. Probeer verschillende dingen uit en neem de tijd om te ontdekken wat voor jou het meeste rust brengt.

tip ontspannen

Koken als vorm van ontspanning

Koken kan veel voldoening geven. Het kan al beginnen met de zoektocht naar een tof gerechtje op het internet, in tijdschriften, kookboeken,… of probeer eens nieuwe ingrediënten uit die je in de winkel hebt ontdekt. Je kan het gebruiken als een momentje voor jezelf of als quality time met heel het gezin. Heb je in de supermarkt altijd moeite met alle inkopen te doen voor een hele week? Denk op voorhand thuis even na over het menu van de hele week en schrijf alle ingrediënten op. Geen stress meer over ‘wat te eten’ tijdens de rest van de week en tijdsbesparing want geen extra winkelbezoeken nodig à dubbel win!

Out of the box ontspannen!

Tv kijken is voor velen ontspannend maar probeer af en toe ’s avonds eens een andere vorm van rust. Een warm bad op een koude winteravond en daarna onder de wol kruipen met een boek of tijdschrift, een laatavondwandeling op een mooie zomeravond, thee drinken met op de achtergrond muziek of leuke plannen maken voor de toekomst.

tip ontspannen
tip ontspannen

Op ontdekking

Ontdek nieuwe plaatsen in je eigen stad of gemeente door er op uit te trekken met de fiets, te voet, al lopend, …. .

Muziek brengt ontspanning

Zet je favoriete nummer op en leef je even volledig uit. Houden jullie beiden of het hele gezin van muziek? Laat fragmenten van filmmuziek, hits doorheen de jaren, … horen en probeer ze te raden en/of mee te zingen.

tips ontspannen

Ontspannen door creativiteit

Laat je creativiteit de vrije loop met een eigen project.

Hou je van:

  • Koken: Maak een eigen kookboek
  • Wandelen: Richt een wandelclubje op met enkele vrienden of buren en bedenk activiteiten.
  • Tuinieren: Ontwerp een bloemstukje, eigen kruidentuintje of ga op zoek naar nieuwe bloemen en planten voor dat ene stuk tuin dat nog niet volledig je ding is.

Ook kleine projecten kunnen stressprikkels opzij zetten en ontspannen: puzzelen, dingen verzamelen, een dagboek bijhouden, ….

tip ontpannen

Don’t worry, be happy

Begin ontspannen aan je dag door even een frisse neus te halen en rustig te ademen. Wees bovendien positief over de dag die gaat komen en start met een glimlach of enkele gekke bekken voor de spiegel of met je kinderen. Neem dit gevoel mee naar je werk. Wind je niet op wanneer je in de file staat maar geniet van het moment om naar muziek of een podcast te luisteren.

Kan je hulp gebruiken met tot rust te komen? Dan kan de natuur hierbij ondersteuning bieden.

  • Citroenmelisse is rustgevend, ondersteunt een goede gemoedstoestand en geeft een gezonde nachtrust.
  • Ashwagandha, Schisandra, Siberische ginseng, Panax ginseng en rhodiola zijn adaptogene planten, wat betekent dat ze ondersteuning geven in stressvolle periodes.
  • Saffraan ondersteunt een goede gemoedstoestand en helpt om een positieve instelling te behouden.
  • Kurkuma brengt een mentaal evenwicht en ondersteunt de hersenfunctie.
tips ontspannen
Gabaril Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!