close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Energiek doorheen de Menopauze

De menopauze is een natuurlijk proces dat elke vrouw vanaf een bepaalde leeftijd doormaakt. Deze periode gaat vaak gepaard met vervelende klachten als opvliegers, stemmingswisselingen, spierklachten,… die een invloed hebben op je dagelijkse leven. Laat deze klachten je niet tegenhouden. Ga voor energie en kracht tijdens de menopauze!

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de menopauze?

De menopauze is een natuurlijk proces waarbij de menstruele cyclus stopt en je als vrouw niet langer vruchtbaar bent. In aanloop daar naartoe kunnen je hormonen grondig uit evenwicht zijn.

De vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron, worden namelijk veel minder geproduceerd tijdens de overgang.

  • Oestrogeen: Regelt de menstruatiecyclus en stimuleert de rijping van eicellen. Daarnaast zorgt oestrogeen er ook voor dat voldoende calcium aanwezig is in de botten. Minder oestrogeen kan daardoor zorgen voor pijnlijke gewrichten en spieren. Bovendien heeft een lagere productie van dit hormoon uitdroging van de slijmvliezen en mogelijk ook een drogere huid tot gevolg.
  • Progesteron: Is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap en het tweede deel van de menstruatiecyclus zodat een bevruchte eicel zou kunnen innestelen.

Schommelingen, het wegvallen van beide hormonen en het opnieuw vinden van een evenwicht is een proces dat enkele jaren kan duren. Welke klachten en ongemakken ervaren worden, is voor elke vrouw anders.

nutrifemina_menopauze

5 simpele manieren om de overgang te verlichten!

Beweging

Je kan actief gaan sporten, maar ook wandelen, fietsen of traplopen geven een extra boost. Zoek vooral een sport of activiteit waar jij blij van wordt. Je krijgt niet alleen meer energie maar gaat je ook beter in je vel voelen. Vandaag geen tijd om te sporten? Zet toch snel je favoriete nummer op en ga even volledig los zonder zorgen. Instant happiness en beweging!

Voeding

Voeding is de brandstof voor ons lichaam en heeft ook een invloed tijdens de menopauze. Gezond en gevarieerd eten zal je lichaam meer energie geven. Daarnaast worden voedingsstoffen zoals suikers, cafeïne en alcohol best vermeden. Tijdens de overgang krijgen vrouwen vaak te maken met botontkalking en deze voedingsstoffen zorgen voor een verminderde opname van calcium, een belangrijk mineraal voor de botten.

Tijd nemen om te ontspannen

Tijdens de menopauze kan je last hebben van stemmingswisselingen en je niet goed in je vel voelen. Probeer dagelijks even de tijd te nemen om tot rust te komen en te ontspannen. Lukt dit niet altijd of wil je nieuwe dingen proberen? Neem een kijkje op onze blog over ontspanning.

Zonlicht

Probeer iedere dag 15 minuten te genieten van de zon tijdens een wandeling, een terrasje, tuinieren, … . Zonlicht is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Vitamine D ondersteunt onder andere de botten en spierfunctie. Tegelijkertijd kan de zon voor een moment van rust zorgen.

Slaap

Een goede nachtrust is noodzakelijk. Nochtans is dat niet steeds vanzelfsprekend tijdens de menopauze. Houden de opvliegers je wakker? Heb je last van nachtelijk zweten? Zorg dat je voorbereid bent. Verlucht voldoende jouw kamer op voorhand, zo daalt niet enkel de temperatuur maar zijn ook jouw lakens lekker fris. De juiste lakens kunnen helpen om een juiste temperatuur in bed te behouden. Natuurlijke stoffen, zoals katoenen, zijden of linnen lakens, ademen beter dan synthetische. Ook kan je een verfrissende douche nemen voor je gaat slapen. Lees nog extra slaaptips op onze blog.

Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen of plantaardige oestrogenen zoals fenegriek, hop,… hebben overeenkomsten met vrouwelijke oestrogeenhormonen. Bovendien zijn ze modulerend. Dit wil zeggen dat ze een regelende functie hebben bij een lage hoeveelheid oestrogeen in het lichaam kunnen fyto-oestrogenen de werking van oestrogenen lichtelijk na bootsen.

menopauze

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!