close menu
Ingrediënten

Vitamine D noodzakelijk voor jouw immuunsysteem tijdens donkere dagen

Vitamine D is steeds meer en meer vertrouwd in een gezin. Deze supervitamine speelt dan ook een grote rol in verschillende processen over het hele lichaam en heeft een erg belangrijke invloed op het immuunsysteem door de kortere dagen.

Zeker nu vitamine D-tekorten op de loer liggen, is het belangrijk om je vitamine D-peil in het oog te houden.

Daarenboven staan herfst en winter vaak ook gelijk aan de verkoudheidsseizoenen, waarbij virussen en bacteriën niet weg te denken zijn. Voldoende redenen om extra aandacht te schenken aan jouw immuunsysteem en vitamine D-status!

vitamine d

Wat is vitamine D?

Bij vitamine D wordt er vaak onmiddellijk aan de zon gedacht.  Het wordt dan ook terecht de ‘zonnevitamine’ genoemd. Zonnestralen zorgen er immers voor dat vitamine D in de huid wordt aangemaakt.

Het is een echt manusje van alles.  Deze belangrijke stof speelt een rol in verschillende processen over het hele lichaam. Het is goed voor de bottentandenspieren, het immuunsysteem en de opname van calcium. Een tekort zal al snel leiden tot een verminderde weerstand.

Wanneer heb je een groter risico op een tekort?
  • Tijdens de herfst- en wintermaanden, dan schijnt de zon niet alleen minder vaak maar ook minder sterk.
  • Wanneer je rond de middag (11-15u) minder dan een kwartier buiten komt of je handen, armen en hoofd bedekt als je in de zon komt.
  • Bij gebruik van een sterk beschermende zonnecrème. Zonnecrème is een goede en noodzakelijke bescherming voor de huid maar houdt ook UV stralen tegen die nodig zijn voor de productie van vitamine D in het lichaam.
  • Personen met een donkere huid maken minder vitamine D aan.
  • Ouderen: Bij het ouder worden, vermindert de capaciteit van de huid voor de aanmaak.
  • Ook kinderen: Tijdens de groeispurt heeft het lichaam extra nodig voor de opbouw van botten.
  • Veganisten en vegetariërs consumeren weinig voeding die vitamine D bevat.
  • Zwangere vrouwen: vitamine D is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botontwikkeling van de baby.
Is te veel mogelijk?

Vitamine D wordt onder invloed van de zon door het lichaam zelf aangemaakt. In de zomermaanden volstaat het om tijdens de middag een kwartier met ontblote armen en hoofd buiten te lopen voor je dagelijkse portie. Echter tijdens de herfst en winter schijnt de zon onvoldoende sterk, daarbovenop spenderen we veel meer tijd binnen en komen we meestal enkel warm ingeduffeld buiten. Dit kan al snel tot een tekort leiden.

Daarnaast draagt vitamine D uit voeding maar in beperkte mate bij tot de dagelijkse behoefte en is het vooral te vinden in vette vis (makreel, zalm, haring), eieren, volle zuivelproducten, verrijkte margarines. Bovendien zijn groenten en fruit geen rijke bron. Om je dagelijkse behoefte enkel uit voeding te halen, zou je elke dag grote hoeveelheden vette vis en orgaanvlees moeten eten, wat niet goed is voor een evenwichtig voedingspatroon.

De combinatie van bovenstaande factoren en de vele tijd die we binnen spenderen zorgt ervoor dat de kans heel klein is op een teveel aan vitamine D. Integendeel, veel mensen hebben zelfs tekort.

Uit een grootschalig Vlaams onderzoek bij 4460 testpersonen blijkt dat slechts 11% voldoende vitamine D heeft in het bloed (>75 nmol/l), 29% heeft onvoldoende (50-75 nmol/l) en maar liefst 60% heeft een tekort (<50 nmol/).1 Kind en Gezin raadt dan ook sedert 2003 aan om kinderen, vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 6 jaar, elke dag 400 IE of 10 μg vitamine D extra te geven (onafhankelijk van de melkvoeding). En dit het hele jaar door.

Hoe weet jij of je een tekort hebt?

Een tekort kan je niet echt voelen, maar heeft wel gevolgen. Vitamine D is namelijk onder andere belangrijk voor het immuunsysteem en botopbouw. Zo kan een tekort leiden tot een grotere kans op botbreuken en osteoporose. Bovendien liggen tijdens de wintermaanden veel bacteriën en virussen op de loer en  tegelijkertijd is de aanmaak van vitamine D in het lichaam lager door het beperkte zonlicht. Je vitamine D status kan je altijd laten testen bij je huisarts.

Een vitamine D supplement kan een goede aanvulling zijn bij tekorten.

Welke eigenschappen bezit een goed vitamine D supplement?
  • Kies de lichaamseigen vorm namelijk cholecalciferol of vitamine D3 en geen ergocalciferol of vitamine D2 die minder gunstig is voor het lichaam.
  • Ga voor een supplement in olievorm, deze is zeer goed opneembaar.
  • Het is ook altijd handig om te kiezen voor een supplement in druppelvorm, zo pas je makkelijk de dosering aan voor jong en oud en kan je hetzelfde product gebruiken voor de hele familie.

 

  • 1 dosis per dag is effectiever dan 1 hoge dosis per week of maand: Onderzoek naar het effect van equivalente doseringen vitamine D3 (15 μg of 600IE/dag; 105 μg of 4200 IE/week; 450 μg of 18000 IE/maand) op de vitamine D-status bij 338 rusthuisbewoners, toonde dat een dagelijkse inname efficiënter was dan een wekelijkse, terwijl een maandelijkse hoge dosering het minst effect had.2   1) Faché WA, de Groote Guy. 4460 serum 25-hydroxyvitamin D levels representative for Flanders Ghent region. CRI labo Gent., 2) Chel V, Wijnhoven HAH, Smit JH et al. Osteoporos Int 2008; 19:663-71.
grafiek vitamine d
Nutrivit D3 Nl
Nutrivit D3 2000iu Vegan Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!