close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Versterk je immuunsysteem optimaal met 7 tips

De weerstand, ook immuunsysteem of kortweg immuniteit genoemd, bestaat uit ontelbare stoffen en witte bloedcellen die heel nauw samenwerken om jouw lichaam te verdedigen. Onze weerstand wordt vooral op de proef gesteld tijdens gure periodes waarbij het afwisselend kil en zacht weer is.

Tijdens de maanden met een ‘R’ of periodes waarin veel virussen of verkoudheden in de lucht hangen, kan je maar beter zorgen voor een immuunsysteem in optimale conditie. Maar hoe doe je dat? Versterk je immuunsysteem met volgende tips!

Versterk je immuunsysteem met deze 7 tips

 

1. Kies voor gezonde, evenwichtige voeding

Gezond en evenwichtig eten is belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem en het verstreken van de immuniteit. Verder zijn er ook enkele voedingsmiddelen die een extra boost geven aan je natuurlijke weerstand.  Een voorbeeld hiervan zijn citrusvruchten die rijk zijn aan vitamine C en antioxidanten.

gezonde voeding
water drinken

2. Drink voldoende water of (groene) thee

Voldoende water drinken houdt je huid gezond en tegelijkertijd helpt het mee je lichaam gezond te houden. De huid is immers een eerste belangrijke barrière tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Zo is de huid een essentiëel onderdeel van ons immuunsysteem. Daarnaast kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd wanneer je minstens 1,5 l water per dag drinkt. Van groene thee is algemeen gekend dat dit drankje boordevol goede stoffen zit. Het bevat namelijk erg veel antioxidanten die de cellen beschermen tegen oxidatieve stress. Bovendien helpt groene thee de natuurlijke weerstand te versterken.

3. Ventileer de ruimte waarin u vaak vertoeft

Door één keer per dag gedurende enkele minuten je ramen open te zetten, wordt de lucht binnen ververst en microben verwijderd.

4. Haal vaker een frisse neus buiten

Elke dag minstens een half uurtje extra bewegen is heel voordelig aangezien matig intensief sporten het immuunsysteem flink verhoogt. Ga wandelen, fietsen, dansen, fitnessen, zwemmen, het maak niet uit, zolang je jezelf niet overbelast.

5. Las geregeld rustmomenten in

Probeer ook om positief in het leven te staan, want stressperiodes en slecht slapen zijn nadelig voor je immuniteit. Goed om weten is dat fysieke activiteit ook een positieve invloed heeft op je stressniveau en nachtrust.

6. Was regelmatig je handen

Regelmatig handen wassen helpt om de verspreiding van bacteriën te verminderen. Wrijf je handen, ook tussen je vingers, goed in met zeep onder stromend water gedurende minimum 20 seconden.

sporten

7. Als aanvulling op die gezonde levensstijl, kan je ook jouw weerstand verhogen met de hulp van natuurlijke ingrediënten

Nuttige polysachariden als stimulans

Polysachariden uit heilzame paddenstoelen (bijv. oesterzwam, shiitake, reishi) of traditionele planten zijn vernuftige triggers om het immuunsysteem alert te houden. Het zijn ingewikkelde koolhydraten die alle spelers binnen het immuunsysteem stimuleren.

Weerbaar en vitaal met Vitamine C

Vitamine C draagt namelijk bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress (Vitamine C is een krachtige antioxidant), de vermindering van vermoeidheid, en de normale werking van zenuwstelsel en immuunsysteem. Uw lichaam heeft vitamine C nodig, maar kan het niet zelf aanmaken. Daarom moet u uw vitamine C uit voeding halen. Indien u er niet voldoende van opneemt uit de voeding kan dit aangevuld worden met natuurlijke vitamine C voedingssupplementen.

Vitamine D

Vitamine D speelt een rol in de normale werking van het immuunsysteem. Onder invloed van zonnestralen wordt in je huid vitamine D gevormd. In de donkere wintermaanden is er daarvoor te weinig zon.

Hoe verkrijg je dan in de winter voldoende vitamine D om de normale werking van je immuunsysteem te ondersteunen?

Via voeding zal het niet lukken, simpelweg omdat maar weinig voedingsmiddelen een bron zijn van vitamine D: vlees, vis, melkproducten en eieren bevatten een schaarse hoeveelheid. Een vitamine D-dipje los je dus best op door een hoogkwalitatief voedingssupplement met vitamine D3 te gebruiken.

Met deze tips geraak je opperbest de winter en gure periodes door en hou je jouw immuunsysteem en weerstand in topconditie.

Immunosan Defense Nl
Nutrivit C Forte Nl
Nutrivit D3 Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!