close menu

Blog

Ingrediënten

De superkrachten van kurkuma onthuld

Kurkuma, ofwel het gele goud van Azië, is een opmerkelijk ingrediënt. Het populaire kruid wordt gebruikt in de Indiase keuken voor zijn lekkere smaak en felle gele kleur, maar wint daarnaast meer en meer aan populariteit als superfood of supplement. Terecht? Wees maar zeker! Kurkuma heeft een uiterst veelzijdige werking.

Kurkuma specerij

Kurkuma of Indiase geelwortel vormt met zijn aantrekkelijk gele kleur de basis van currypoeder en wordt veelvuldig gebruikt in de Oosterse keuken. Deze specerij is afkomstig uit de gedroogde wortelstokken van Curcuma Longa, een plant die tot dezelfde familie behoort als gember. Naast de lekkere smaak en felle kleur, wordt kurkuma al eeuwenlang ingezet binnen de Indiase ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde. Maar ook bij ons wint deze plant de laatste jaren meer en meer aan populariteit.

Kurkuma

Kurkuma veelzijdig, krachtig en gezond

De populariteit van dit kruid schuilt in zijn veelzijdige en doeltreffende werking.

Voor soepele gewrichten

Eén van de meest onderzochte toepassingsgebieden van kurkuma is het effect op de gewrichten. bij het ouder worden of bij een actief leven is het namelijk belangrijk dat je vrij en soepel kan blijven bewegen. Wanneer je last ondervindt is kurkuma een goede keuze om de gewrichten te ondersteunen. Zo werden in 2016 meer dan 15 grondig onderbouwde klinische studies uitgevoerd over de ondersteuning van kurkuma op de normale werking van spieren, pezen en gewrichten.

Dit toont bovendien aan dat kurkuma één van de meest wetenschappelijk onderzochte kruiden is. Kurkuma wordt dan ook als veilig beschouwd en kan met een gerust gevoel worden ingenomen.

We zetten de andere voordelen van kurkuma nog even op een rij:
  • helpt bij het behoud van flexibele gewrichten.
  • ondersteunt de gezondheid van de lever.
  • ondersteunt het immuunsysteem.
  • heeft antioxidatieve eigenschappen.
  • is goed voor de huid.
  • ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid.
  • bevordert de gezondheid van de bovenste luchtwegen.
  • helpt bij de goede werking van het zenuwstelsel.

Curcumine als actieve stof

De werkzaamheid van kurkuma is vooral te danken aan de aanwezigheid van curcuminoïden. Dit is een groep van vetoplosbare polyfenolen waarvan curcumine de belangrijkste is. Bovendien is curcumine  een sterke antioxidant, op deze manier helpt het bij de bescherming van lichaamscellen tegen oxidatieve stress en is deze speciale stof verantwoordelijk voor de typisch gele/oranje kleur. Andere belangrijke curcuminoïden zijn bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine. Daarnaast bevat kurkuma nog essentiële oliën. Deze actieve stoffen bieden een brede waaier aan fysiologische eigenschappen.

kurkuma

Moeten we nu massaal beginnen koken met kurkuma?

Als smaakmaker van gerechten is het zeker een aanrader, maar kurkuma, zoals de meesten het kennen in de keuken, is erg slecht opneembaar. Bovendien bevat het kruid uit de keukenkast slechts een lage concentratie aan actieve stoffen, doorgaans slechts 2% aan curcuminoïden. Je zou dagelijks al erg grote hoeveelheden moeten toevoegen aan je gerechten om een effect te bekomen. Bijvoorbeeld om hetzelfde aantal curcuminoïden van één capsule van 500 mg hooggestandaardiseerde (95% curcuminoïden) kurkuma-extract te evenaren, moet je ongeveer 23 g ofwel 7 eetlepels  kurkumapoeder innemen. Als je hierbij nog rekening houdt met de verhoogde biobeschikbaarheid van het extract, komt dit op 49 eetlepels kurkuma.

Gelukkig staat de wetenschap niet stil en zijn er reeds verschillende mogelijkheden ontwikkeld om de biobeschikbaarheid te vergroten.

1. Curcumine in fytosoombinding

Via een gepatenteerde technologie worden de actieve bestanddelen (curcumine) gekoppeld aan lecithine (fosfolipiden). Een fosfolipide is een structureel eiwit en is hierdoor een belangrijk bouwelement van onze cellen meer bepaald van de celmembranen. Ze bevatten een wateroplosbaar deeltje en een vetoplosbaar deeltje. Door deze uitzonderlijke eigenschap, kunnen ze makkelijk door de darmwand migreren. Een curcumine-fytosoomcomplex zorgt voor een goede stabiliteit en bovenal voor een goede opneembaarheid. Curcuminoïden worden in deze fytosoomvorm tot 29 maal beter opgenomen dan ongebonden curcuminoïden.

2. Curcumine en essentiële oliën

Een gepatenteerd productieproces combineert het hoogkwalitatieve Curcuma longa extract van curcuminoïden met sesquiterpenoïden en vluchtige oliën, met als resultaat een aanzienlijk betere opname van de actieve stoffen.

3. Curcumine en zwarte peper

De toevoeging van zwarte peper aan een kurkumaextract wordt vaak toegepast. Deze toevoeging verhoogt de opneembaarheid van de curcuminoïden sterk. Toch is hier voorzichtigheid gebaat, zwarte peper verhoogt niet enkel de opneembaarheid van curcuminoïden maar ook van andere bestanddelen zoals farmaceutische stoffen of fijn stof. Bovendien is zwarte peper irriterend voor de maag en darmen.

Hoe herken je een goed kurkumasupplement?

De populariteit van kurkuma is dus volkomen terecht. We vatten nog even samen waarop je zeker moet letten bij het uitzoeken van je kurkuma supplement.

  •  Een hoge hoeveelheid aan actieve stof per capsule is belangrijk, let er op dat standaardisaties duidelijk vermeld worden op de verpakking.
  • Wat nog  belangrijker is, is de biobeschikbaarheid van het gebruikte extract. Je hebt immers niets aan een hoge hoeveelheid curcuminoïden als ze niet door de darmwand kunnen migreren.

In het gamma van Nutrisan zijn twee hoogwaardige kurkuma-supplementen terug te vinden. Beide bevatten een hoge hoeveelheid actieve stof en goede biobeschikbaarheid. CurcuPhyt bevat het kurkumafytosoom, dat zorgt voor een goede opneembaarheid van curcumine. In CurcEssense wordt het kurkumaextract gecombineerd met essentiële oliën die de opname van de actieve stoffen eveneens vergemakkelijken.

Curcuphyt Nl
Curcessense Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!