close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Zorg voor je mentale gezondheid!

Tijdens deze vreemde periode waarbij social distancing en isolatie centraal staan, is het niet enkel belangrijk om fysiek gezond te blijven maar ook om zorg te dragen voor je mentale gezondheid. Onderhoud je  mentale gezond met volgende  praktische tips:

Nieuws

Er komt de laatste tijd zoveel nieuws op ons af, via sociale media, nieuwsberichten, het internet,…  Hoe maak je nog het onderscheid tussen correcte informatie en fake news?

Doe dit door betrouwbare informatiekanalen zoals communicatie van de overheid (www.info-coronavirus.be) en nieuwsuitzendingen te raadplegen.

Word je toch zenuwachtig en onrustig door de overvloed aan informatie? Voor een goede mentale gezondheid is het belangrijk om één vast moment per dag te nemen waarop je via een betrouwbare bron het nieuws raadpleegt. Het is niet nodig om dezelfde berichten 3 of meer keer per dag te beluisteren. Negeer daarnaast de op sensatie gerichte berichten op social media. Bovenal, probeer kritisch te zijn over de geloofwaardigheid, fake news zorgt namelijk alleen maar voor onnodige kopzorgen die je momenteel wel kan missen.

nieuws
sport
Sporten

Alle sportclubs zijn gesloten maar laat dit je zeker niet tegenhouden om te sporten, het wordt zelfs aangeraden! Er zijn nog steeds tal van mogelijkheden om te bewegen met respect voor de huidige maagregelen.

Ga groen! Groen staat symbool voor ontspanning en rust. Bewegen in de natuur doet dan ook wonderen voor je mentale gezondheid. Bovendien zorgt de zon voor vitamine D.

Geen inspiratie? We hebben een paar ideetjes op een rij gezet:

  • Zoek op internet enkele leuke oefeningen die je thuis of in de tuin kan doen. Sport je normaal altijd samen met die ene vriend (in)/collega? Beweeg dan samen maar apart via een videocall en moedig elkaar aan.
  • Probeer je evenwicht te verbeteren door af en toe op één been te staan. Na een tijdje kan je een stapje verder gaan en met je ogen dicht. Goed voor de stabiliteit van je lichaam.
  • Maak met je kinderen of huisgenoten een hindernissenparcours in de tuin.
  • Zoek een (sport)challenge en zet je hieraan. Deze vind je tegenwoordig in overvloed op het internet. Tijdverdrijf en fun verzekerd.
Home office

Thuis werken gaat niet altijd even makkelijk met spelende kinderen, huisgenoten of andere afleidende factoren in de buurt. Denk maar aan de afwas in je gezichtsveld of de berg was die je steeds groter ziet worden.

De belangrijkste tip die we kunnen geven: Probeer een rustig plekje in huis te vinden waar je je kan concentreren. Dit kan aan een bureau of  een keukentafel zijn wanneer de kinderen buiten spelen.

Even de benen strekken heeft een positief effect op de productiviteit.

Probeer bovendien met vaste ‘office uren’ te werken. Als je namelijk elke dag op hetzelfde uur begint, creëer je een ritme in je werkweek. Laat je collega’s en omgeving ook weten wanneer je bereikbaar bent en wanneer niet. Eens de werkdag erop zit, sluit je laptop af en leg deze weg. Vanaf dan ben je weer ‘thuis’ om te ontspannen.

home office
Gezond eten

Wees niet bezig met crashdiëten of je te focussen op een ideaalgewicht. Dit zal je niet gelukkiger maken. Integendeel, het vreet energie zowel mentaal als fysiek. Aanvaarding van je lichaam, welke maat of vorm je ook hebt, zal resulteren in een betere geestelijke gezondheid. Onthoud vooral: Iedereen is mooi!

Ga wel voor een gezonde en gebalanceerde voeding. Dit is ook belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem. Heb je even wat extra tijd? Ga dan voor dat ene recept dat je al lang wou klaarmaken.

Tijd voor iets nieuws

Kan je Frans wat opfrissing gebruiken of heb je altijd al willen leren schilderen of breien?

Dit is een unieke periode, waar je wellicht veel meer tijd hebt. Maak hiervan gebruik om jezelf iets aan te leren of iets te doen wat je al erg lang wou doen. Heb je het nodige materiaal niet? Geen excuus, de meeste dingen kan je online aankopen.

ritme
Creëer een ritme

Was het nu maandag, dinsdag of zaterdag? Wie kan er deze periode de dagen en uren nog uiteen houden? Zorg voor een gezond dagritme. Geloof ons, het zal de tijd sneller doen gaan.

  • Sta telkens op een vast uur op, je zal meer energie hebben dan elke dag uit te slapen tot aan de middag.
  • Neem tijd voor jouw ontbijt en ook voor jouw dagelijkse opfris-routine. Het is verleidelijk om dit over te slaan, maar hygiëne is en blijft ook nu van uitermate belang. Het kan deugd doen om je jogging of pyjama eens in te wisselen voor gewone kleren.
  • Lunch at home, het kan al eens uitgebreider zijn dan lunch at the office. Blijf niet achter je scherm zitten en haal eventueel een frisse neus buiten.
  • Zorg voor onstpanning na de werkdag.
  • En vooral, ga op een degelijk uur slapen. Zelfs als je de dag erna niet op hoeft te staan om te werken.

Onthoud ook: weekend = weekend. Ja ook nu! Ben je gewend om op vrijdagavond te aperitieven? Waarom nu niet? Zorg voor een lekker hapje en een drankje en maak het gezellig. Hé, je kan zelfs via video vrienden uitnodigen om de start van het weekend te vieren! Probeer zeker in het weekend de buitenlucht op te zoeken. Een heel weekend binnen zitten zal je gauw vervelen.

Zorg voor elkaar door te ontzorgen!

Stuur een berichtje of een brief naar mensen uit je omgeving die alleen zijn zodat ze weten dat je aan hen denkt en dat je er bent voor hen. Daarnaast kan een luisterend oor aanbieden ook voor jezelf verlichtend werken. Probeer tijdens deze gesprekken begrip te tonen voor de situaties en gevoelens van de andere, ook al ervaar je de dingen zelf op een andere manier. Samen tips uitwisselen zorgt voor een positieve noot. Een uitdaging: probeer een heel gesprek te voeren zonder het over Covid-19 te hebben, ideaal om jouw gedachten te verzetten.

Ook simpele gebaren kunnen voor een glimlach zorgen. Zwaai eens naar de fietser of de wandelaar die voorbijkomt of zet een beer voor je raam voor de kinderen in de buurt.

Mis je een vriend(in) of lief, plan dan samen een activiteit die je tegelijkertijd maar apart kan doen, een wandeling, een fietstochtje, een trainingssessie in de tuin, een puzzel, iets creatief maken … en bespreek nadien je ervaringen met elkaar.

Zorg voor je mentale gezondheid tijdens deze periode. Je bent niet alleen, samen staan we sterk!

zorgen

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!