close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Zorg voor je mentale gezondheid!

Iedereen heeft het altijd over hoe belangrijk het is om fysiek fit te zijn, maar we mogen niet vergeten om ook zorg te dragen voor onze mentale gezondheid. Onderhoud je mentale gezond met volgende praktische tips:

Nieuws

Er komt de laatste tijd zoveel nieuws op ons af, via sociale media, nieuwsberichten, het internet,…  Hoe maak je nog het onderscheid tussen correcte informatie en fake news?

Doe dit door betrouwbare informatiekanalen zoals communicatie van de overheid (www.info-coronavirus.be) en nieuwsuitzendingen te raadplegen.

Word je toch zenuwachtig en onrustig door de overvloed aan informatie? Voor een goede mentale gezondheid is het belangrijk om één vast moment per dag te nemen waarop je via een betrouwbare bron het nieuws raadpleegt. Het is niet nodig om dezelfde berichten 3 of meer keer per dag te beluisteren. Negeer daarnaast de op sensatie gerichte berichten op social media. Bovenal, probeer kritisch te zijn over de geloofwaardigheid, fake news zorgt namelijk alleen maar voor onnodige kopzorgen die je momenteel wel kan missen.

nieuws
sport
Sporten

Geen fan van drukke sportclubs, laat dit je zeker niet tegenhouden om in beweging te blijven. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden om te sporten.

Ga groen! Groen staat symbool voor ontspanning en rust. Bewegen in de natuur doet dan ook wonderen voor je mentale gezondheid. Bovendien zorgt de zon voor vitamine D.

Geen inspiratie? We hebben een paar ideetjes op een rij gezet:

  • Zoek op internet enkele leuke oefeningen die je thuis of in de tuin kan doen. Om het leuker te maken kan je altijd die ene vriend(in)/collega uitnodigen, want samen sporten is altijd leuker!
  • Probeer je evenwicht te verbeteren door af en toe op één been te staan. Na een tijdje kan je een stapje verder gaan en met je ogen dicht. Goed voor de stabiliteit van je lichaam.
  • Maak met je kinderen of huisgenoten een hindernissenparcours in de tuin.
  • Zoek een (sport)challenge en zet je hieraan. Deze vind je tegenwoordig in overvloed op het internet. Tijdverdrijf en fun verzekerd.
Home office

Werk je een paar dagen per week thuis, dat kan natuurlijk niet altijd even gemakkelijk zijn met spelende kinderen, huisgenoten of andere afleidende factoren in de buurt. Denk maar aan de afwas in je gezichtsveld of de berg was die je steeds groter ziet worden.

De belangrijkste tip die we kunnen geven: Probeer een rustig plekje in huis te vinden waar je je kan concentreren. Dit kan aan een bureau of  een keukentafel zijn wanneer de kinderen buiten spelen.

Even de benen strekken heeft een positief effect op de productiviteit.

Probeer bovendien met vaste ‘office uren’ te werken. Als je namelijk elke dag op hetzelfde uur begint, creëer je een ritme in je werkweek. Laat je collega’s en omgeving ook weten wanneer je bereikbaar bent en wanneer niet. Eens de werkdag erop zit, sluit je laptop af en leg deze weg. Vanaf dan ben je weer ‘thuis’ om te ontspannen.

home office
Gezond eten

Wees niet bezig met crashdiëten of je te focussen op een ideaalgewicht. Dit zal je niet gelukkiger maken. Integendeel, het vreet energie zowel mentaal als fysiek. Aanvaarding van je lichaam, welke maat of vorm je ook hebt, zal resulteren in een betere geestelijke gezondheid. Onthoud vooral: Iedereen is mooi!

Ga wel voor een gezonde en gebalanceerde voeding. Dit is ook belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem. Heb je even wat extra tijd? Ga dan voor dat ene recept dat je al lang wou klaarmaken.

Tijd voor iets nieuws

 

Zit je vast in oude gewoontes en wil je eens iets nieuw proberen? Twijfel dan niet en geef je zelf de kans om misschien een nieuwe taal te leren of te leren schilderen of breien. Maak hiervan gebruik om jezelf iets aan te leren of iets te doen wat je al erg lang wou doen. Heb je het nodige materiaal niet? Geen excuus, de meeste dingen kan je online aankopen.

ritme
Creëer een ritme

Heb je soms moeite om de dagen en uren uit elkaar te houden? Zorg dan voor een gezond dagritme. Geloof ons, het zal de tijd sneller doen gaan.

  • Sta telkens op een vast uur op, je zal meer energie hebben dan elke dag uit te slapen tot aan de middag.
  • Neem tijd voor jouw ontbijt en ook voor jouw dagelijkse opfris-routine. Het is verleidelijk om dit over te slaan, maar hygiëne is en blijft ook nu van uitermate belang. Het kan deugd doen om je jogging of pyjama eens in te wisselen voor gewone kleren.
  • Lunch at home, het kan al eens uitgebreider zijn dan lunch at the office. Blijf niet achter je scherm zitten en haal eventueel een frisse neus buiten.
  • Zorg voor onstpanning na de werkdag.
  • En vooral, ga op een degelijk uur slapen. Zelfs als je de dag erna niet op hoeft te staan om te werken.

Onthoud ook: weekend = weekend. In het weekend moet je niet zitten nadenken over dat ene probleem waar je mee vast zit op het werk. Je hebt het weekend nodig om je batterij weer op te laden, dit kan je doen door bijvoorbeeld eens te gaan aperitieven met vrienden of door de buitenlucht te gaan op zoeken. Een heel weekend binnen zitten zal je gauw vervelen.

Zorg voor elkaar door te ontzorgen!

Stuur een berichtje of een brief naar mensen uit je omgeving die alleen zijn zodat ze weten dat je aan hen denkt en dat je er bent voor hen. Daarnaast kan een luisterend oor aanbieden ook voor jezelf verlichtend werken. Probeer tijdens deze gesprekken begrip te tonen voor de situaties en gevoelens van de andere, ook al ervaar je de dingen zelf op een andere manier. Samen tips uitwisselen zorgt voor een positieve noot. Maar ook simpele gebaren kunnen voor een glimlach zorgen, zoals bijvoorbeeld eens vriendelijk te lachen of te zwaaien naar een fietser of wandelaar die voorbij komt.

Dus draag niet alleen zorg voor je fysieke gezondheid en gebruik deze tips om ook te zorgen voor jouw mentale gezondheid. En weet dat je niet alleen bent!

zorgen

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!