close menu
Ingrediënten

Ubiquinol de actieve en super opneembare vorm van co-enzym Q10

Een belangrijk nutriënt voor iedereen, zeker ook sporters

Ontdek de sporter in jezelf, competitief of recreatief!

Elke dag een half uur matig intensief bewegen geeft je meer energie en houdt je hart en bloedvaten in conditie. Bovendien helpt het om beter te slapen zodat je overdag minder moe bent. Matig intensief wil zeggen dat je hart sneller gaat kloppen en je ademhaling sneller gaat, maar je wel nog altijd gewoon kunt praten.

Daarnaast schakelen sporters na elke 3 weken training best 1 week relatieve rust in waarin de trainingsomvang gehalveerd wordt. Training is nu eenmaal trainen én recupereren.

Tenslotte kan sporten samen gaan met spierpijn, stijfheid, krampen, …. Intensief en recreatief sporten vergt dan ook veel energie en kracht. Om optimaal te kunnen recupereren heeft het lichaam daarom soms nood aan extra nutriënten. Magnesium is bijvoorbeeld een gekend mineraal voor de ondersteuning van de spieren en het energiemetabolisme maar heb je ook al gehoord van ubiquinol?

ubiquinol

Wat is ubiquinol?

Ubiquinol is een vitamine-achtige stof en de actieve vorm van co-enzym Q10 (coQ10). Dit bijzonder nutriënt wordt door het lichaam zelf aangemaakt en is aanwezig in elke cel waar het een cruciale ondersteunende rol speelt.

CoQ10 kan in twee verschillende vormen voorkomen, een gereduceerde vorm (ubiquinol) of een geoxideerde vorm (ubiquinone). Deze laatste moet, vooraleer het door het lichaam gebruikt kan worden, eerst worden omgezet tot de actieve ubiquinol vorm. Bij jonge mensen is zelfs 95% van alle coQ10 in het bloedplasma aanwezig als ubiquinol.

De bioactieve coQ10 of ubiquinol is gebruiksklaar, wordt beter opgenomen vanuit de darm en is ongeveer 4 keer beter beschikbaar voor het lichaam dan ubiquinone. Bovendien is het ook een antioxidant

Ubiquinol de actieve en super opneembare vorm van co-enzym Q10

Ubiquinol en sport

Het is logisch dat wanneer je meer energie hebt, je betere sportprestaties kan leveren. Te weinig energie kan je lichaam namelijk gevoeliger maken voor blessures en resulteren in een niet optimaal uithoudingsvermogen. Zoals eerder aangehaald, is coQ10 aanwezig in elke cel van ons lichaam, dus ook in onze spieren. De belangrijke rol van dit bijzonder nutriënt is ervoor zorgen dat de spieren niet enkel voldoende energie krijgen maar ook in staat zijn om sneller te recupereren.

Daarnaast is het ook een belangrijke stof voor de gezondheid van het hart, een orgaan dat veel energie nodig heeft. Bijvoorbeeld tijdens matig tot intensief sporten moet het hart enorme prestaties leveren, hierdoor is het niet onbelangrijk om voldoende ondersteuning te bieden en extra zorg te dragen voor dit orgaan. Ubiquinol is bovendien een veilig nutriënt dat niet wordt gezien als doping. Houd je ubiquinol gehalte als sporter dus zeker op peil. Je kan dit altijd laten testen bij je arts.

Kan ik een tekort hebben aan ubiquinol?

Ubiquinol wordt dan wel door het lichaam zelf aangemaakt maar verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat deze omzetting niet langer optimaal verloopt.

Volgende groepen hebben een groter risico op een mogelijk tekort:

  • Bij intensief sporten (meer dan 2 keer per week): Je lichaam heeft dan een hogere behoefte aan ubiquinol.
  • Wanneer je ouder bent dan 45 jaar: Het vermogen om ubiquinone om te zetten in ubiquinol daalt namelijk met de leeftijd. Vanaf 30 jaar neemt de concentratie in je lichaam af. De grootste afname gebeurt in het hart. Daarom is het voor 45-plussers nuttig om rechtstreeks ubiquinol in te nemen als voedingssupplement.
  • Bij inname van cholesterolverlagende medicatie (statines).
  • Bij langdurige blootstelling aan stress.
  • Rokers.
  • Onevenwichtig voedingspatroon met weinig verse voeding of bij ernstig overgewicht.

Hoeveel ubiquinol bevat onze voeding?

Ubiquinol is aanwezig in bijna alles wat we eten maar om de aanbevolen 100 mg per dag te bekomen, zou je dagelijks bijvoorbeeld 3,5 kg rundsvlees, 120 blikjes sardines of 60 avocado’s moeten eten.

Gelukkig produceert het lichaam zelf ook ubiquinol. Vanaf 30 jaar neemt deze productie echter geleidelijk af zodat het lichaam steeds meer nood heeft aan ubiquinol uit voeding of wanneer dit niet voldoende is via supplementen.

Met een gerust gevoel ubiquinol innemen

Hoeveel je lichaam nodig heeft, is afhankelijk van persoon tot persoon. Ubiquinol is een volkomen veilige en grondig onderzochte stof waarvan je niet te veel kan innemen. Meestal worden dagdosissen van 50-100 mg aangeraden waarbij gestart kan worden met eerst een periode van 200 mg gedurende enkele weken. Om te bepalen of je lichaam er extra nood aan heeft, kan je altijd raad vragen aan je arts. Indien je lichaam nood heeft aan een ubiquinol supplement, wordt dit het best ’s ochtends bij het ontbijt ingenomen maar het is ook mogelijk om dit bij het avondeten in te nemen.

Nutriquinol Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!