close menu

Blog

Ingrediënten

Mentaal in balans met saffraan

Saffraan, één van de duurste specerijen wereldwijd, is niet enkel geliefd voor zijn felle kleur en unieke smaak in de culinaire wereld. Door zijn positieve invloed op de gemoedstoestand en stemming is het ook een natuurlijke steunpilaar voor jouw mentaal evenwicht.

Saffraan meer dan een smaakmaker

Saffraan is vooral gekend in de keuken, denk maar aan paella uit Spanje, Italiaanse risotto en onze rustieke Belgische rijstpap. Stuk voor stuk klassiekers die hun intense kleur en karakteristieke aroma en smaak te danken hebben aan dit kruid.

Saffraan wordt dan ook reeds 4000 jaar veelvuldig gebruikt en dit niet enkel voor zijn aromatische smaak. De oude geneeskunde schrijft verschillende eigenschappen toe aan dit bijzondere kruid. En terecht, de positieve effecten worden keer op keer bevestigd in de vele beschikbare en sterk wetenschappelijk onderbouwde studies. Hierdoor is saffraan tot op de dag van vandaag nog steeds een veel gebruikte, natuurlijke ondersteuning zoals bijvoorbeeld in voedingssupplementen.

Het rode goud

De specerij saffraan bestaat uit de gedroogde oranje rode stampers van de Crocus Sativus ofwel saffraan krokus. De bloemen worden handmatig geplukt en bevatten telkens 3 stampers. Om één kilogram saffraan te bekomen, zijn ongeveer 150 000 bloemen nodig. Dit zorgvuldige en erg tijdrovende karwei maakt dat saffraan één van de duurste specerijen ter wereld is, vandaar zijn bijnaam ‘het rode goud’.

 

 

 

Een positieve stemming en gemoedstoestand is goud waard

1 op 3 Belgen verklaart zelf ontevreden te zijn van zijn psychisch welzijn

In januari 2020, publiceerde Sciensano het 5de rapport van de Gezondheidsenquête 2018 over welzijn en de geestelijke gezondheidstoestand van de bevolking in België. Hieruit blijkt dat 12% van de bevolking erg ontevreden is over hun leven en slechts 14% een optimale levensenergie heeft. 1 op 3 heeft last van een psychisch onwelbevinden en heeft het gevoel voortdurend onder druk te staan (29%). 23% heeft een slaaptekort door zorgen en 20% voelt zich ongelukkig en depressief.

Het belang van mentaal welzijn krijgt steeds meer aandacht. Het taboe wordt stilletjes aan doorbroken en dat is zeker en vast een goed teken.
Lees onze blog, voor meer tips ivm tips voor jouw mentale gezondheid.

Saffraan een natuurlijk ingrediënt voor jouw mentaal evenwicht

Saffraan wordt al eeuwenlang geprezen in de traditionele Chinese geneeskunde om zijn positieve invloed op de stemming en gemoed. In de ayurvedische geneeskunde werd het reeds beschreven als een adaptogeen. Dit wil zeggen dat saffraan de mentale weerbaarheid verhoogt zonder dat het uitputting veroorzaakt.
Wetenschappelijk onderzoek heeft deze eigenschappen de laatste jaren erg grondig onderzocht en bevestigen deze effecten. Hieruit blijkt dat saffraan een efficiënte en natuurlijke aanpak biedt voor het vinden van emotionele balans en ontspanning en het behoud van een positieve stemming.

Saffraan in voedingssupplementen, waar moet je op letten?

Het is van uiterst belang dat saffraan van goede kwaliteit gebruikt wordt in voedingssupplementen. Er zijn namelijk enkele specifieke, bijzondere stoffen die van belang zijn in saffraan om de positieve werking uit te voeren. Crocine, een wateroplosbaar carotenoïde, is verantwoordelijk voor de rood/oranje kleur in saffraan. De smaak wordt voornamelijk veroorzaakt door picrocrocine en het aroma door safranal.

Crocine en safranal zijn beide erg krachtige antioxidanten en de actieve stoffen die zorgen voor de positieve werking op de gemoedstoestand. Deze actieve stoffen zijn temperatuurgevoelig en zullen in warme gerechten met saffraan niet stabiel blijven. Dit is wel het geval in een zorgvuldig geproduceerd saffraanextract. Let er ook steeds op dat een voedingssupplement gebruik maakt van een gestandaardiseerd saffraanextract, waarbij de bioactieve stof zeker voldoende aanwezig is.

In kleine dosissen, zoals gebruikt in supplementen, geeft saffraan voor zover bekend geen bijwerkingen. Voor erg hoge hoeveelheden saffraan moet echter wel opgelet worden, houd je daarom altijd aan de aangeraden dosering vermeld op de verpakking of door een gezondheidsprofessional.

SaffraMed

Het saffraanextract gebruikt in SaffraMed is zeer zuiver! De bloemen worden ’s morgens geplukt en de stampers worden manueel verwijderd. De rode stampers worden daarna zorgvuldig gedroogd. Van de gedroogde stampers wordt het saffraanextract gemaakt, een natuurlijk extract dat altijd evenveel crocine zal bevatten

 

 

 

 

  • Unieke combinatie ter ondersteuning van een goede gemoedstoestand°.
    °Saffraan draagt bij aan een positieve gemoedstoestand en een goed mentaal evenwicht.
  • Bevat een zuiver saffraanextract, kurkuma in fytosoomvorm dat zorgt voor een betere opneembaarheid (29x) en selectief gekozen nutriënten.
  • Het saffraanextract is een extract van saffraanstampers en uniek gestandaardiseerd op >3% crocine voor een betrouwbaar fysiologisch effect.
  • Rechtstreeks actieve vormen van de vitaminen B6, B12 en foliumzuur.
  • Cholecalciferol (vitamine D3) is de meest fysiologisch actieve vorm van vitamine D.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!