Vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotine (B8) en foliumzuur doen waarschijnlijk wel een belletje rinkelen maar welke B-vitamine is nu belangrijk voor welk onderdeel in ons lichaam? Één ding is zeker, B-vitaminen zijn echte allrounders. Ontdek hieronder een overzicht van hun verschillende toepassingen in het lichaam. B-vitaminen werken bovendien synergetisch, samen staan ze sterker!
Fit en energiek
Alle B-vitaminen zijn belangrijk voor de stofwisseling zodat je lichaam voldoende brandstof heeft om een hele dag optimaal te kunnen functioneren en om je fit te voelen. Ze maken namelijk energie vrij uit de voeding door te helpen bij de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Elke B-vitamine heeft hierbij zijn specifieke taak. Zo zorgt vitamine B6 vooral voor energie in de spieren door afbraak van glycogeen, je persoonlijke koolhydraatvoorraad. Ga je sporten dan kan een banaan je hierbij helpen. Deze zit namelijk boordevol vitamine B6, 1 banaan bevat maar liefst 40% van je dagelijkse behoefte.
Vitamine B12 is dan weer cruciaal voor de vorming van rode bloedcellen die ervoor zorgen dat je cellen voldoende zuurstof hebben. Wanneer je weefsels niet voldoende zuurstof hebben, kan je je vermoeid en futloos voelen.
Spelen B-vitaminen een rol in de mentale gezondheid?
Jazeker! B-vitaminen zijn niet enkel belangrijk voor je energieniveau maar ook voor je mentale gezondheid. B1, B2, B3, B6, biotine (B8) en B12 helpen de goede werking van het zenuwstelsel behouden. Normale psychologische functies zoals geheugen en concentratie-, leer- en redeneringsvermogen worden ondersteund door vitaminen B1, B3, B6, biotine (B8), foliumzuur en B12. Ook de weerbaarheid tegen stress wordt geoptimaliseerd met vitamine B5. Deze laatste vervult daarnaast een rol in de aanmaak van hormonen en neurotransmitters waardoor het bijdraagt tot een ontspannen gevoel. Bij een tekort van vitamine B5 zijn we namelijk gevoeliger voor uitputting en verminderd onze mentale weerstand. Heb je weinig energie of kan je mentaal wel een steuntje in de rug gebruiken. Lees dan zeker verder welke voeding rijk is aan B-vitaminen of kies voor extra ondersteuning in de vorm van een vitamine B-complex.
B-vitaminen en voeding
B-vitaminen zijn essentiële vitaminen. Dit wil zeggen dat we ze zelf niet kunnen aanmaken en slechts voor een klein deel opslaan, waardoor het lichaam afhankelijk is van de dagelijkse inname via de voeding.
Volle granen zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta zijn goede bronnen van B-vitaminen (B1, B2, B3). De vitaminen zitten vooral in de kiem en zemel van de graankorrel. Geraffineerde, witte graanproducten (gepelde rijst, wit brood, witte pasta) zijn ontdaan van zowel de kiem als de zemel en bevatten daarom bijna geen B-vitaminen.
Regelmatig dierlijke producten eten zoals vlees, vis en zuivel is belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Plantaardige producten zijn hier namelijk geen bron van. Veganisten en vegetariërs kunnen daarom extra behoefte hebben aan vitamine B12.
Algemeen heeft het lichaam meer nood aan B-vitaminen bij stress en voedingsmiddelen zoals koffie en alcohol verhogen ook deze behoefte.
Wanneer je lichaam niet voldoende B-vitaminen binnenkrijgt, kunnen tekorten optreden. Een veel voorkomend gevolg van een vitamine B tekort, meer specifiek vitaminen B6 en B12 tekort, is bloedarmoede dat zich kan uiten in hoofdpijn, vermoeidheid, futloosheid of duizeligheid. Doordat bepaalde B-vitaminen ook belangrijk zijn voor de huid, nagels en haar, kan een tekort hiervan leiden tot symptomen zoals scheurtjes in de huid en ontsteking van de huid vb. rond de mondhoeken.
Waarop letten bij voedingssupplementen?
Bij voedingssupplementen is het van belang om erop te letten dat de actieve vorm van de B-vitaminen aanwezig is in het product. Deze moet namelijk in het lichaam niet meer worden omgezet. Dit is belangrijk want bij sommige mensen lukt deze omzetting niet zo goed. Zo is bijvoorbeeld natriumriboflavine-5’-fosfaat de actieve vorm van vitamine B2. Andere rechtstreeks actieve vormen zijn pyridoxal-5’-fosfaat (vitamine B6), calcium-L-methylfolaat (foliumzuur) en methylcobalamine (vitamine B12).
Kan je teveel vitamine B innemen via een voedingssupplement?
Nee, de gebruikelijke doseringen aanwezig in geregistreerde vitamine B-complex voedingssupplementen op de Belgische markt worden als veilig beschouwd. Bovendien zijn B-vitaminen wateroplosbaar en wordt een teveel uitgescheiden door het lichaam. Na het innemen van een vitamine B-complex, kan het daarom wel voorkomen dat de urine fel geel kleurt. Dit is volkomen onschuldig en u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Dit is een gevolg van het uitscheiden van een eventuele overmaat aan riboflavine (vitamine B2).