close menu
NutrisanPro

De huid verdient een dubbele bescherming tegen de zon!

Wanneer de zon schijnt, gaan we graag massaal buitenshuis genieten. De terrasjes zijn gevuld, de BBQ staat aan, het strand ligt vol zonnekloppers… Logisch, het zonlicht heeft immers een positief effect op ons humeur en gemoedstoestand, tegelijk wordt onze vitamine D-status weer volledig opgeladen. Maar de zonnestralen hebben ook een keerzijde. UV-stralen kunnen namelijk schade aan onze huidcellen berokkenen, en het is belangrijk om daar voorzichtig mee om te springen. Lees hieronder verder wat je kunt doen!

Blog Huidbescherming

Het effect van zonlicht

Zonlicht bestaat uit een spectrum van stralen waaronder ultraviolet (UV-)licht. UV-stralen zijn elektromagnetische stralen met een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Door deze kortere golflengte bevatten ze veel energie. Er bestaan 3 types van UV-licht: ultraviolet A (UVA), ultraviolet B (UVB) en ultraviolet C (UVC). UVC-stralen worden geabsorbeerd door de ozonlaag. UVA-stralen daarentegen worden vooral gelinkt aan een versnelde huidveroudering. Deze stralen tasten de elastische vezels, elastine en collageen aan. UVB-stralen zorgen op hun beurt dan weer voor zonnebrand en kunnen tevens DNA-schade veroorzaken. Daarnaast kunnen UV-stralen ook schade berokken aan de ooglenzen, waardoor het belangrijk is om deze goed te beschermen met zonnebrilglazen die een goede UV-filter bevatten.

Om de kracht van de zon uit te drukken, bestaat de UV-index. Dit is een maatstaaf voor de UV-straling die de aarde bereikt. Dit wordt door verschillende factoren beïnvloedt zoals de stand van de zon, hoe hoger de zon staat hoe kleiner de afstand die de stralen moeten afleggen.

Om de negatieve effecten van de UV-stralen te beperken, bescherm je je huid het best tegen de zon. Zeker in de zomer rond de middag wanneer de zon het hoogst staat.

Vitamine D

Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D in onze huid aangemaakt. Vitamine D is essentieel voor ons lichaam en speelt een rol in verschillende processen over het hele lichaam. Het is goed voor de botten, tanden, spieren, het immuunsysteem en de opname van calcium. Een tekort zal al snel leiden tot een verminderde weerstand.

Door onze huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, door middel van onze huid te bedekken of zonnecrème te gebruiken, wordt ook de lichaamseigen aanmaak van vitamine D sterk beperkt.

Hierdoor is het verstandig om ook in de zomermaanden je vitamine D-status in het oog te houden. Wanneer nodig, kan je extra vitamine D innemen aan de hand van een voedingssupplement.

Vitamine D Blog

Huidveroudering wordt versneld door UV-stralen

De huid, het grootste orgaan van ons lichaam, vormt de eerste verdedigingslijn van ons lichaam tegen indringers van buitenaf. Het is dan ook belangrijk dat ze goed verzorgd wordt. Huidveroudering is een onvermijdelijk maar natuurlijk proces. Het kan echter versneld optreden door factoren van buitenaf zoals UV-stralen, waarbij collageen en elastine afgebroken worden in de lederhuid. Deze elastische vezels zijn verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit, waardoor verlies hiervan zal resulteren in een slappere en dunnere huid en rimpels. De drie grootste boosdoeners zijn UV-stralen, roken en verontreinigende stoffen. Alle drie induceren ze afbraak van de elastische vezels (elastine en collageen) en verhoging van oxidatieve stress met celschade tot gevolg. Zonlicht kan structurele schade aanrichten op DNA-niveau in de cellen. Deze mutaties worden meestal zelf opgeruimd door ons eigen lichaam maar in bepaalde gevallen kan dit leiden tot het ontstaan van kanker.

Blog Huidbescherming

Hoe kan je je huid het best tegen de zon beschermen?

Bescherm je huid tegen de zon:

  • Draag beschermende kledij: bedek je huid zoveel mogelijk tegen de zon
  • Blijf in de schaduw
  • Ga pas na 16 uur in de zon (op de middag staat de zon het hoogst en zijn de UV-stralen het sterkst)
  • Gebruik zonnecrème: kies een zonnecrème met voldoende hoge beschermingsfactor, smeer regelmatig opnieuw en let op de houdbaarheid
  • Zorg voor ondersteuning van binnenuit
Blog Huidbescherming

Naast uitwendige bescherming is het belangrijk om de huid langs binnenuit te beschermen. Antioxidanten kunnen namelijk (huid)cellen beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve schade aan cellen.

Antioxidanten kunnen water-, vetoplosbaar of beide zijn. De wateroplosbare groep werkt extracellulair terwijl de vetoplosbare antioxidanten hun werk uitvoeren ter hoogte van de celmembranen. Tenslotte is de laatste categorie, de water- en vetoplosbare antioxidanten, zowel actief ter hoogte van de celmembranen en in de binnenkant van de cellen. Antioxidanten kunnen zowel vitaminen, mineralen, proteïnen, enzymen als fytonutriënten zijn.

Bekende antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E en carotenoïden als bètacaroteen en lycopeen. Een minder gekende maar erg krachtige is astaxanthine.

Astaxanthine, eveneens een carotenoïde, wordt aangemaakt door plankton en algen. Het is een rood pigment dat zorgt voor de rode/roze kleur van bijvoorbeeld garnalen, krill, zalm… die zich met deze alg voeden. Het staat bekend om zijn zeer hoge antioxidantencapaciteit. In voeding kan je het vooral terugvinden in krill olie. Astaxanthine kan door zijn structuur (water- en vetoplosbaar) een dubbellagig celmembraan overbruggen, hierdoor biedt astaxanthine een unieke membraanbescherming (zowel aan het celmembraan als in de cel) die de veerkracht tegen oxidatieve stress doet toenemen.

Bioastin

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!