close menu

Blog

NutrisanPro

Een goede botgezondheid met calcium!

Maar vergeet de noodzakelijke co-nutriënten niet, voor een nóg slimmere ondersteuning…

Je botten dragen je lichaam overal naartoe, zorgen voor steun, stabiliteit en zelfs bescherming. Zo beschermen ze bepaalde organen zoals de hersenen en het hart tegen letsels. Het is dus duidelijk dat gezonde botten essentieel zijn. Aangezien ze bestaan uit een dynamisch weefsel, opgebouwd uit verschillende bouwstoffen en mineralen, is het belangrijk dat we er ons hele leven lang zorg voor dragen.

Je botten staan niet stil… verzorg ze je leven lang!

Botten zijn opgebouwd uit dynamisch weefsel. Het is voortdurend in beweging, afbraak en opbouw volgen elkaar telkens op. Bovendien reageren botten op omgevingsfactoren, zo worden ze bijvoorbeeld sterker wanneer ze stress (bv. door beweging en sport) ondervinden en verzwakken ze door langdurige bedrust. Tenslotte zijn de beenderen een opslagplaats voor calcium, dit wordt vrijgegeven aan onze cellen bij onvoldoende opname uit de voeding.

Tijdens de groei en als jongvolwassenen is er doorgaans sprake van een positieve calciumbalans en neemt de botmassa verder toe. Bij een negatieve calciumbalans, wanneer er dus meer calcium uitgescheiden wordt in plaats van opgenomen, neemt de botmineraaldichtheid ofwel botmassa af. Een negatieve calciumbalans kan optreden tijdens het ouder worden, voornamelijk bij postmenopauzale vrouwen door oestrogeentekort en verlaagde calciumopname. Ook voeding, lichaamsbeweging en eventuele ziekten hebben een invloed op het calciumevenwicht. Wanneer het remodelleringsproces uit balans raakt, leidt dit tot verlies van botstructuur en botsterkte, en tot botziekten, waaronder osteoporose.

Blog Calcium

Calcium, een noodzakelijk mineraal voor de botstructuur

Calcium is het meest voorkomende essentiële mineraal in het menselijk lichaam. Tot 99% ervan bevindt zich in de botten en tanden, waar het zorgt voor stevigheid en structuur. Het therapeutisch effect van calcium is dan ook veelal onderzocht bij botgezondheid zoals bij osteoporose.

Ondanks dat tot 99% zich in de botstructuur bevindt, is het overige calcium van essentieel belang in het lichaam. De overige 1% calcium bevindt zich namelijk in extracellulaire vloeistoffen, cellulaire structuren en celmembranen. Hier is het belangrijk voor de signaaloverdracht langs celmembranen waardoor het invloed heeft op spiercontractie, vasodilatatie, zenuwprikkeloverdracht, afgifte van hormonen en neurotransmitters… Het gehalte aan calcium in het bloed wordt gereguleerd binnen strikte grenzen zodoende er steeds voldoende calcium aanwezig is om de fysiologische processen te verzekeren. Dit desnoods ten koste van de botmineraaldichtheid, aangezien de botten de grootste opslagplaats zijn van calcium.

Calciumpidolaat is een unieke samenstelling van een calciumion gebonden aan twee moleculen pyrrolidoncarbonzuur die als eiwitdrager fungeren. Geen van de calciumzouten die momenteel therapeutisch worden gebruikt, bevatten een eiwitdrager. Calciumpidolaat is dan ook de enige stof waarin het calcium wordt getransporteerd door een eiwitsubstraat dat direct assimileerbaar is alsook botspecifiek is voor de benige matrix van het lichaam.

Blog Calcium

Vitamine D3 + K2: noodzakelijke co-nutriënten bij calciumsuppletie

Vitamine D ondersteunt de opname van calcium uit de voeding en verbetert hierdoor het calciumgehalte in het bloed. De absorptie van calcium in de dunne darm is namelijk afhankelijk van de vitamine-D status in het lichaam.

Vitamine K2 is dan weer verantwoordelijk voor de juiste distributie van calcium in het lichaam. Het zorgt ervoor dat calcium in harde weefsels terecht komt en niet afgezet wordt in de zachte weefsels (zoals de bloedvaten).

Blog Calcium

Belangrijke synergetische co-nutriënten

  • Heermoes (Equisetum arvense L.) bevat een groot aantal bestanddelen die een gunstige invloed hebben op de gezondheid van de botten, bv. silica, flavonoïden en triterpenoïden.
  • Zink is een belangrijk mineraal voor de ondersteuning van een goede botgezondheid. Verder is aangetoond dat het zinkgehalte in het bot afneemt bij veroudering en postmenopauzale aandoeningen.
  • Boor heeft een positieve invloed op de calcium- en magnesiumstatus en verlaagt de fosforspiegel.
  • Mangaan is een cofactor voor verschillende enzymen betrokken bij botvorming en draagt hierdoor bij tot een goede botgezondheid. Daarnaast ondersteunt het de vorming van bindweefsel.
  • Koper is belangrijk als cofactor van verschillende co-enzymen en metalloproteïnen bij verschillende processen als de synthese en crosslinking van collageen en elastine.
Calcium Plus Banner Blog

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!