B-vitaminen zijn gekend voor hun verschillende positieve eigenschappen en bovendien is elke B-vitamine uniek op zich. In deze blog gaan we wat dieper in op vitamine B6.
Vitamine B6 is een wateroplosbare vitamine waarvan een dagelijkse inname via de voeding en/of voedingssupplementen noodzakelijk is doordat we deze vitamine niet zelf kunnen aanmaken of langdurig kunnen opslaan. Deze vitamine kan in verschillende vormen voorkomen maar de actieve vorm van vitamine B6 is pyridoxaal-5-fosfaat.
Hoeveel vitamine B6 heeft je lichaam dan nodig?
Vitamine B6 is zowel in plantaardige als dierlijke voeding terug te vinden. Goede bronnen zijn bijvoorbeeld: kip, vis, eieren, noten en aardappelen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt rond de 2 à 3 mg maar bepaalde groepen zoals zwangere vrouwen en ouderen kunnen een grotere behoefte hebben. Daarnaast kan het lichaam door verhoogt alcohol gebruik, inname van geneesmiddelen, stress of chronische ontstekingen ook nood hebben aan meer vitamine B6. Het Europese voedselveiligheidsagentschap heeft bovendien een veilige maximale inname van 25 mg per dag vastgesteld. Door de wateroplosbare eigenschappen wordt een teveel uitgescheiden via de urine.
Energie, de motor van je lichaam
Wie B-vitaminen zegt, denkt aan energiemetabolisme. De energieleverende stofwisseling in het lichaam is dan ook afhankelijk van de vitaminen B1, B2, B6 en B12. Het vitaliserende effect van deze micronutriënten wordt verklaard aan de hand van hun rol als cofactoren voor diverse enzymen. Pyridoxaal-5-fosfaat is niet rechtstreeks betrokken bij de citroenzuurcyclus maar wel in de stappen die hierbij betrokken zijn zoals de omzetting van valine in uiteindelijk methylmalonyl-CoA. Daarnaast is B6 ook een factor in zowel het koolhydraat-, eiwit- als vetmetabolisme.
Vitamine B6 voor je zenuwstelsel
Eén andere invloed is deze op de mentale gezondheid en zenuwstelsel. Vitamine B6 is namelijk de essentiële cofactor van ruim 140 enzymen die instaan voor o.a. de stofwisseling van aminozuren en vormt zo de snelheidsbepalende stap in de aanmaak van neurotransmitters (dopamine, serotonine, GABA, noradrenaline) en het slaaphormoon melatonine. Zo wordt de rustgevende neurotransmitter GABA in de hersenen aangemaakt vanuit glutamaat met behulp van het enzym glutamaat decarboxylase (GAD) dat vitamine B6 onder de vorm van pyridoxal 5′-fosfaat als cofactor gebruikt. Daarnaast kan een verminderde aanwezigheid van vitamine B6 een lagere concentratie van serotonine tot gevolg hebben en op deze manier een negatieve invloed op de gemoedstoestand.
Homocysteïnebalans?!
Tezamen met foliumzuur en vitamine B12 is vitamine B6 ook een onderdeel van het homocysteïnemetabolisme. Hierbij wordt homocysteïne onder invloed van B6 afgebroken tot cysteïne dat in een volgende fase kan gebruikt worden als bouwstof voor de sterke antioxidant glutathion. Deze omzettingen zijn van belang doordat een verhoogde concentratie van homocysteïne kan leiden tot een groter risico op cardiovasculaire aandoeningen.
Zoals je dus hebt gemerkt, is vitamine B6 een echte duizendpoot en een vitamine om zeker in het oog te houden.