close menu
Gezonde levensstijl

Terug naar school? Zorg dat je weerstand tegen een stoot kan!

De schoolpoorten zijn weer geopend! Voor de meerderheid zorgt dit voor een stap in de richting van een vertrouwd routine maar voor sommige komt er een extra zorgt bij. Lees zeker verder en ontdek hoe je de natuurlijke weerstand van ieder gezinslid op maat kan ondersteunen.

 

De eerste schooldag is achter de rug. De kinderen hebben nieuwe klasgenoten en leerkrachten leren kennen of zijn blij dat ze hun vrienden opnieuw kunnen zien op de speelplaats. Automatisch komen we hierdoor ook weer meer in contact met andere mensen en is het belangrijk om onze basis hygiëne te respecteren, zoals onze handen te wassen.

weerstand

Voor zowel kleuters, lagereschoolkinderen als adolescenten zijn de eerste weken van september vaak spannend en boeiend maar ook erg vermoeiend. Het vergt dan ook wat van een kind: het nieuwe schoolritme, een hele dag concentreren, huiswerk maken en naschoolse activiteiten. De nieuwe drukke agenda kan leiden tot vermoeidheid waardoor de natuurlijke weerstand kan afnemen. Dit in combinatie met meer contacten met allerlei nieuwe mensen kan zorgen voor een verhoogd risico om ziek te worden. Een goede werking en ondersteuning van het immuunsysteem is dan ook belangrijk voor zowel jong als oud.

 

Lees hieronder enkele handige tips om de natuurlijke weerstand van jouw kind optimaal te houden.

  • Zorg voor een goede routine. Op tijd gaan slapen is de boodschap. Maar ook op vaste tijdstippen eten en studie- of ontspanningstijdstippen helpen om een goed ritme te bekomen.
  • Een goede nachtrust is uiteraard noodzakelijk voor een goede weerstand. Probeer gsm en iPad te mijden juist voor het slapen gaan.
  • Leer jouw kind een goede handhygiëne aan en doe ze er regelmatig aan herinneren. Op school raken ze van alles aan en staan ze in contact met andere leerlingen. Een goede handhygiëne, is belangrijk om verspreiding van bacteriën en ziektekiemen te verminderen.
  • Heeft jouw kind vaak last van stress? Probeer samen een manier te vinden om hiermee om te gaan. Praat er over en zoek wat werkt voor jouw kind. Verhoogde stress kan namelijk een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem.
  • Gezonde voeding. Niet enkel wat ‘s avonds op het bord ligt, is van belang, maar ook wat ‘s middags in de brooddoos van je kind zit. Zorg voor voldoende variatie. Een boterham, groentjes en een stukje fruit is een ideale maaltijd.
  • Zorg voor voldoende ontspanning, de eerste schoolmaand is een fijne, leerrijke tijd! Ook al zijn de omstandigheden anders, laat je kind spelen en bijleren of laat ze een nieuwe of bestaande hobby of sport uitoefenen. Vergeet natuurlijk zelf ook niet te genieten van deze tijd, voor je het weet is je kind een diploma rijker!
  • Een extraatje nodig? Sommige supplementen zijn speciaal ontwikkeld om bij te dragen tot een goede werking van het immuunsysteem en vormen een ideale aanvulling om de natuurlijke weerstand van jouw kind te ondersteunen!

Vitamine D

Vitamine D, ofwel de zonnevitamine, is een noodzakelijke vitamine voor groot en klein. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt dankzij de stralen van de zon. Het speelt een rol speelt in verschillende processen over het hele lichaam. Vitamine D is namelijk goed voor de bottentandenspieren, het immuunsysteem en de opname van calcium.

Zeker voor kinderen is vitamine D een enorm belangrijke vitamine. Tijdens de groeispurt heeft het lichaam namelijk extra vitamine D nodig voor de opbouw van de botten. Kind en Gezin raadt dan ook sedert 2003 aan om kinderen, vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 6 jaar, elke dag 400 IE of 10 μg vitamine D extra te geven (onafhankelijk van de melkvoeding). En dit het hele jaar door. Ook na 6 jaar is het aan te raden om je kind dagelijks vitamine D te geven.

Wil je meer weten over vitamine D? of wat een goed vitamine D supplement inhoudt? Lees dan deze blog.

Ondersteuning op basis van planten

Voor periodes waarbij het immuunsysteem van je kind extra ondersteuning kan gebruiken kan je kiezen voor supplementen speciaal ontwikkeld op maat van kinderen die in vloeibare vorm makkelijk in te nemen zijn.

Nutrivit D3 Nl
Immunosan Family Nl

Ondersteun ook jouw weerstand op een natuurlijke manier!

Ook voor jou, als ouder, is het een hectische periode. En vreet het begin van het nieuwe schooljaar veel energie. Verlies jezelf niet uit het oog en neem wanneer nodig ook voldoende tijd voor jezelf. Enkele tips nodig om jouw weerstand op peil te houden? Lees ze hier.
Probeer op tijd aan te voelen, wanneer jij extra ondersteuning kan gebruiken!

Vitamine D voor de hele familie, ook voor de ouders

Kind en gezin raadt aan kinderen tot en met de leeftijd van 6 jaar elke dag extra vitamine D te geven. Maar onderzoek heeft aangetoond dat niet enkel kinderen een tekort hebben aan vitamine D. Uit een grootschalig Vlaams onderzoek bij 4460 testpersonen blijkt dat slechts 11% voldoende vitamine D in het bloed (>75 nmol/l) heeft, 29% heeft onvoldoende (50-75 nmol/l) en maar liefst 60% heeft een tekort (<50 nmol/).1 Zeker in de herfst- en wintermaanden wanneer er minder zon is, is het risico op een vitamine D tekort veel groter. Een vitamine D dipje kan je gemakkelijk oplossen met een goed vitamine D supplement.

Nuttige polysachariden als stimulans

Polysachariden zoals bijvoorbeeld bètaglucanen uit heilzame paddenstoelen (oesterzwam, shiitake, reishi, …) of traditionele planten zijn bijzondere triggers om het immuunsysteem alert te houden. Het zijn complexe koolhydraten die alle spelers binnen het immuunsysteem stimuleren.

  1. Faché WA, de Groote Guy. 4460 serum 25-hydroxyvitamin D levels representative for Flanders Ghent region. CRI labo Gent
Immunosan Defense Nl
Immuunsysteem
Immuril Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!