close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Ultieme detox tips

Heb je de laatste weken overdadig of onevenwichtig gegeten? Of heb je last van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid zonder reden of hoofpijn? Dan is een detoxkuur misschien wel iets voor jou.

website banner blog

Wat is een detox?

Dagelijks wordt het lichaam belaagd door afvalstoffen en gifstoffen uit de omgeving. Denk maar aan uitlaatgassen, bewerkte voeding, schoonmaakmiddelen, cosmetica,… . Gelukkig heeft ons lichaam een vernuftig systeem om deze stoffen te verwerken tot onschadelijke bestanddelen en nadien te verwijderen. Wanneer er echter meer afvalstoffen zijn dan het lichaam aankan, kunnen deze zich opstapelen in de cellen en voor verschillende ongemakken zorgen.

Bij een detox of ontgifting geef je het lichaam de kans om zichzelf op orde te stellen en afvalstoffen te verwijderen die zich in de cellen hebben opgestapeld. Belangrijk is om tijdens een detox er rekening mee te houden het lichaam, zowel lever, spijsvertering als huid en vochthuishouding, voldoende te ondersteunen.

Waarop moet je nu letten bij een detox?

Kies niet voor een drastische ontgifting die moeilijk vol te houden is maar voor een langzame en evenwichtige manier. Een evenwichtige detox bestaat uit 3 fases: de voorbereiding, de effectieve ontgifting en de opbouwfase.

Probeer als voorbereiding, voeding zoals geraffineerde suikers, alcohol, koffie en bewerkte voeding vb. opwarmmaaltijden te minderen en uiteindelijk volledig te schrappen. Daarnaast kan je vleesloze dagen inplannen of beginnen experimenteren met verschillende groenten. Met deze voorbereidingsfase kan je ongeveer een week op voorhand starten.

De detox zelf duurt 3 dagen en in deze fase gebeurt de effectieve ontgifting. Lijkt een sapjeskuur je te zwaar? Detoxen kan ook perfect door te kiezen voor licht en puur voedsel al dan niet gecombineerd met sapjes. Plan op voorhand en kies vooral een detox die goed voelt en bij jou past. Het belangrijkste is om voldoende water te drinken zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden door het lichaam. Een wandeling in de natuur of sauna kunnen ook een positieve invloed hebben tijdens je detox. Probeer dingen uit die jou tot rust brengen.

Nadien tijdens de opbouwfase laat je het lichaam terug wennen aan je normale maaltijden. Begin daarom niet meteen met zware en moeilijk verteerbare voeding maar bouw gedurende enkele dagen op.

detox

Super voedingsmiddelen voor tijdens en na de detox!

Bepaalde ingrediënten uit de natuur hebben een zuiverende werking of geven het lichaam extra ondersteuning tijdens een detox. Je kan ze als voeding of voedingssupplement integreren in je detoxplan.

 

 

  • Groene thee: Groene thee staat al eeuwen gekend in het Oosten voor zijn vele positieve effecten in het lichaam. De laatste tijd is het ook steeds populairder en meer gekend in het Westen. Bovendien bevat groene thee minder cafeïne dan koffie waardoor het een evenwichtiger alternatief is. Tijdens een ontgifting zal groene thee helpen bij het verwijderen van afvalstoffen door zijn positieve invloed op het metabolisme. Daarnaast helpt groene thee de natuurlijke weerstand te versterken, beschermt het cellen tegen oxidatieve stress, is het goed voor de cholesterolspiegel en ondersteunt groene thee het geheugen en het concentratievermogen.
  • Mariadistel: Het is dé ondersteuning uit de natuur voor uw lever waardoor het een perfecte partner is tijdens een reinigingskuur. Mariadistel is een eetbaar kruid dat van oorsprong in Zuid-Europa in het wild groeit. Het is één van de meest gekende kruiden die een ondersteunde leverwerking heeft. Het bevat namelijk veel belangrijke actieve stoffen zoals flavonen. De typische flavonen van Mariadistel zijn silymarine waartoe ook silybine behoort.
  • Artisjok: Oorspronkelijk komt artisjok uit het Middellandse zeegebied maar tegenwoordig kan je het ook bij ons vinden. Het bevat veel vezels en ondersteunt de spijsvertering en lever waardoor het een zuiverende werking heeft.
  • Broccoli: Het is een superfood boordevol vitaminen, mineralen en vezels bovendien is het laag aan calorieën. Dus enkel maar voordelen.
  • Antioxidanten: Tijdens een detox kunnen vrije radicalen vrijkomen en dan is het belangrijk dat het lichaam over voldoende antioxidanten beschikt om deze te neutraliseren.

Digitale detox

Niet enkel je lichaam heeft af en toe nood aan een detox, ook je geest. We maken namelijk steeds meer en meer gebruik van onze smartphone voor dagdagelijkse dingen zoals boodschappenlijsten, agenda, nieuwsupdates,… Toegegeven, het maakt ons leven een stuk makkelijker maar het zorgt er ook voor dat we continu bereikbaar zijn. Kunnen we nog wel zonder?

Kies daarom eens voor een digitale detox. Dit hoeft niet radicaal te zijn door je smartphone een week niet te gebruiken. Het kan ook al door het maken van kleine keuzes.

  • Zet je gsm even op stil of vliegtuigmodus wanneer je gaat sporten of bewust tijd wil doorbrengen met je kinderen, vrienden of familie.
  • Je hoeft niet altijd meteen Facebook of Instagram te checken bij het ontvangen van een melding. Probeer eens je push berichten af te zetten en plan momenten in waarbij je even de tijd neemt voor de apps die je belangrijk vindt. Bovendien zal je merken dat je gedurende de dag minder afgeleid bent.
  • Plan een halve of volledige dag zonder de apps die je anders voortdurend zou controleren. Het geeft je misschien in het begin het gevoel dat je dingen gaat missen maar je zal snel merken dat het bevrijdend kan zijn.

Voor velen is de start van het nieuwe jaar een goed moment om aan een detoxkuur te beginnen maar kies vooral een moment dat voor jou het beste past. Neem tijd voor jezelf en ga voor een fris hoofd en lichaam!

Titel Nl
Purival Plus Nl
Livatox Nl
Silyphyt Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!