close menu
Gezonde levensstijl

Vergeetachtig? Sta je ook soms stil bij de gezondheid van je brein?

Sta je ook soms stil bij de gezondheid van je brein? Onze hersenen verwerken namelijk dagelijks massa’s aan informatie, door ze te ordenen en op te slagen. Het is dan ook uitermate belangrijk dat ze in topconditie blijven, daarom verdienen ze wat extra aandacht. En dat start niet vanaf je 50ste of 60ste… Neen, voor je hersenen zorgen, doe je je hele leven lang!

Je hersenen zijn uiteraard essentieel voor het uitvoeren van talrijke essentiële functies. Maar hersenen zorgen er ook voor dat je herinneringen kan opslaan: het geheugen. Het geheugen houdt dus logischerwijs rechtstreeks verband met de fitheid van de hersenen.

Hoe houd je jouw hersenen fit en je geheugen scherp? Lees hieronder wat echt belangrijk is.

Geheugentraining!

Wil je jouw geheugen verbeteren? Dan moet je het echt gaan trainen!

Het geheugen zit namelijk niet op één plaats in de hersenen, maar bestaat uit een netwerk van verbindingen tussen de zenuwcellen (neuronen). Deze verbindingen kunnen met verloop van tijd verzwakken maar ook versterken, er kunnen zelfs nieuwe verbindingen aangemaakt worden. Daarom is het belangrijk om je hersenen te blijven stimuleren en te prikkelen, door bijvoorbeeld nieuwe dingen te leren, maak je nieuwe verbindingen aan. Met training kan je deze verbindingen dan weer versterken. Je legt je leven lang nieuwe verbindingen zelfs wanneer je ouder bent, maak je nog steeds nieuwe aan.

Enkele tips:

  • Leer een nieuwe vaardigheid of taal
  • Al spelend trainen met geheugenspelletjes als sudoku’s en kruiswoordraadsels
  • Poets je tanden met je andere hand

Stress is een boosdoener!

Af en toe lichte en kortdurende stress, is vaak een positief fenomeen. Het zorgt ervoor dat je alerter bent en meer focus hebt. Daarentegen is teveel aan stress een absolute boosdoener voor het geheugen. Denk maar aan die black-out bij het examen of dagen vol vergeetachtigheden wanneer het extra druk is op het werk of dat ene gesprek waar je niets meer van herinnert omdat je op was van de spanning… Kortom, stress kan dus zelfs (momenten van) geheugenverlies en concentratieproblemen veroorzaken.

Meer ontdekken over het complexe gegeven van stress? Lees dan de blog over stress.

Vergeetachtig Slaap

Je brein staat niet stil tijdens je nachtrust

Je herkent het vast, bij een slaaptekort ben je niet enkel moe en suf maar ook emotioneler of chagrijniger dan anders. Maar is het je ook al opgevallen dat je je beduidend minder kan concentreren en dat je de dingen minder goed kan onthouden? Al na één slechte nacht, voel je de effecten van een slaaptekort op de hersenen.

Tijdens je slaap, verwerken je hersenen informatie en indrukken van de voorbije dag. Dit gebeurt voornamelijk tijdens de diepe slaap. Tijdens deze verwerking wordt nieuwe informatie aan reeds bestaande herinneringen gelinkt. Bij een tekort aan diepe slaap, zullen je hersenen deze informatie minder goed kunnen verwerken en bijgevolg minder goed kunnen opslaan. Hierdoor is het uitermate belangrijk om voldoende te slapen bij het leren en studeren van nieuwe zaken.

Beweging als motor van de hersenen

Beweging is erg belangrijk voor de hersenen. Het heeft een positieve invloed op specifieke hersendelen die belangrijk zijn voor cognitieve functies zoals leren, begrijpen en redeneren. Daarnaast bevordert het de verbindingen tussen verschillende hersendelen. Verder verbetert het de doorbloeding, hierdoor is er meer zuurstof voor de hersencellen beschikbaar en kunnen afvalstoffen beter verwijderd worden. Bovendien is beweging een bevorderende factor voor slaapkwaliteit wat zoals hierboven uitgelegd ook van essentieel belang is voor het geheugen.  Dit alles samen zorgt voor het gunstig effect van beweging op de hersenen en het geheugen.

Vergeetachtig? Sta je ook soms stil bij de gezondheid van je brein?

Verzorg sociaal contact

Warme contacten verbeteren ons gemoed en welbevinden. Ze zijn essentieel voor een positieve gemoedstoestand. Maar betekenisvolle relaties hebben ook een gunstige invloed op het geheugen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat isolatie en eenzaamheid de kans op stress en zelfs op geheugenverlies of dementie verhoogt.

Tip:
Sla twee vliegen in één klap en organiseer een thema-spelletjesavond! Wat dacht je van leuke geheugenspelletjes als memory, mastermind, domino of een quiz? Zo daag je jouw hersenen op een leuke manier uit en verzorg je je dichte contacten.

Of schrijf je in voor een nieuwe cursus, zo leer je nieuwe mensen kennen en ontwikkel je tegelijkertijd een nieuwe vaardigheid..

Feed your brain

Hersenen hebben goede voedingstoffen nodig om te functioneren. Gezonde voeding levert bouwstoffen en energie. Vermijd daarentegen snelle suikers zoals koekjes en zoete chocolade, deze zorgen voor een snelle energiepiek die gevolgd wordt door een suikerdip.

Bovendien staan bepaalde nutriënten en plantenextracten gekend voor hun positieve invloed op het geheugen en de algemene werking van de hersenen.

Enkele vertrouwde en goed bestudeerde zijn:

Ginkgo biloba bevordert de doorbloeding van de hersenen (hersencirculatie), met name de microcirculatie, dit is erg belangrijk voor de functie van de hersenen en kan op deze manier helpen bij het behoud van goede hersenprestaties.

Bacopa monnieri ondersteunt de mentale prestaties en is tegelijk goed voor het geheugen en de concentratie.

Verder ondersteunen ook omega-3 zuren de hersenen. DHA is een omega-3 vetzuur dat essentieel is voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen bij baby’s en het behoud van cognitieve functies en gezichtsvermogen op latere leeftijd. DHA is namelijk geconcentreerd in de hersenschors en hippocampus, delen van de hersenen die deelnemen aan processen zoals geheugen en leren. Gezien het vetmetabolisme ‘s nachts katabool is, wordt DHA het best ‘s avonds ingenomen, zodanig dat het als structuurelement in de celmembranen wordt ingebouwd (en niet in de vetcellen wordt opgenomen).

Cogniril Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!