close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Overleef de examens met onze handige tips

Examens, een stressvolle periode voor elke student. Ontdek hieronder onze studeergids met de meest praktische tips om je focus te verhogen en zo beter te studeren. Optimaliseer je concentratie en breng je hersenen in topvorm om deze periode met glans te doorstaan.

Leren kan je echt wel leren: 6 tips voor de juiste studiemethode

 • Organiseer jezelf. Maak een planning op, zoek de geschikte leeromgeving en eventuele studiepartners uit. Zorg dat je tijdig al het materiaal ter beschikking hebt om onnodige stress te vermijden en plan voldoende herhaalmomenten in.
 • Ontdek welke werkwijze het best bij jou past. Heb je een visueel geheugen of eerder een auditief? Bij een auditief geheugen kan je je leerstof luidop opzeggen of een rijmpje maken. Bij een visueel geheugen is het handig om gebruik te maken van grafieken, mindmaps enzoverder.
 • Leun op jouw medestudenten. Sommigen vinden het nuttig om samen te studeren. Zien leren doet leren… Dit is handig om de motivatie te versterken bij elkaar. Maak bijvoorbeeld samen oefeningen of vraag elkaar op. Is dat intensief samen werken niets voor jou? Check even wat de hoofdzaken zijn volgens jouw medestudenten, dan ben je ook alweer een stap verder.
 • Wees creatief… Behandel de leerstof op verschillende manieren. Hoe meer uiteenlopende inzichten je gebruikt hoe beter. Leg het uit aan anderen, maak er een liedje over, creëer een mindmap of figuur, speel zelf voor leerkracht, zeg het luidop op,…
 • Bekijk oude examens. Hier haal je zoveel informatie uit! Soms komen vragen letterlijk terug. Maar vooral, zo kan je zien waar de nadruk op ligt en wat er belangrijk is. Geef ook aandacht aan de vraagstelling, je leert namelijk anders voor meerkeuzevragen dan voor open vragen of oefeningen.
 • Zoek zaken die je niet begrijpt uit de les of cursus extra op. Wist je dat er heel wat video’s bestaan op youtube waar er leerstof soms op een heel duidelijke manier uitgelegd wordt? Via een andere insteek kan de leerstof soms beter te verwerken zijn voor jou.

 

 

 

examens

Concentratie opkrikken: Tips om jouw focus te verhogen!

 • Leer op je eigen ritme. Ben je eerder ‘s avonds of ’s ochtends aandachtig? Verdeel dan je dag naar dit ritme. Op minder alerte momenten, kan je iets anders doen zoals oefeningen maken, ontspannen, eten, sporten…
 • Rustige studeeromgeving = zo weinig mogelijk afleiding: Leg die smartphone weg of blokkeer hem telkens voor een studieblok van bijvoorbeeld één uur. Focus je op de vooropgestelde planning en probeer er zo min mogelijk van af te wijken.
Breng jouw hersenen in topvorm! Dit doet wonderen.
  • Slaap is van uitermate belang tijdens deze periode. Het is verleidelijk om voor het examen een hele nacht door te leren, maar dit is zeker en vast geen goed idee. Jouw hersenen verwerken namelijk de leerstof tijdens bepaalde fases van jouw slaap. Dit is immers noodzakelijk voor het onthouden van informatie. Daarnaast zal het slaaptekort zich ook laten voelen in het vermogen om te concentreren de dagen nadien.
  • Beweging als ontspanning. Bewegen of sporten heeft positieve effecten op de hersenen. Het gezegde luidt niet voor niets als volgt: een gezonde geest in een gezond lichaam.
  • Kies voor gezonde voeding! Het belang van gezonde voeding wordt sterk onderschat door de doorsnee student. Gezonde en evenwichtige voeding heeft zoveel invloed op je hele lichaam en energie.
Maar wist je ook dat bepaalde voedingsstoffen je zelfs extra kunnen helpen tijdens deze periode?
  • Omega-3 vetzuren zijn misschien wel de meest gekende stoffen die een goede invloed uitoefenen op jouw hersenen. DHA is namelijk een omega-3 vetzuur uit vis- of krillolie, dat de normale hersenfunctie ondersteunt.
  • B-vitaminen zijn erg belangrijk voor een goed energiemetabolisme en helpen bij vermoeidheid.
  • Enkele bijzondere planten die een goede ondersteuning bieden voor de hersenen:
   • Panax ginseng heeft een positieve invloed op je fysieke en mentale uithoudingsvermogen. Dit pareltje uit de oosterse gezondheidszorg helpt de natuurlijke weerstand versterken én ondersteunt je vitaliteit, concentratievermogen en geheugen.
   • Bacopa monnieri ondersteunt de mentale prestaties en is goed voor het geheugen en de concentratie.
   • Ginkgo biloba draagt bij tot het hersencirculatiesysteem en kan op deze manier helpen bij het behoud van goede hersenprestaties.

Wat te doen bij stress voor het (mondelinge) examen, thesisverdediging of verlammende tijdsdruk en deadlines? Lees er meer over in onze stress blog!

Focusan Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!