close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Nood om de batterijen opnieuw op te laden?

Heb je ook moeite om de dag door te komen vanwege gebrek aan energie? Of heb je het gevoel dat je de dag al vermoeid start? Dat is niet ongewoon, de meeste mensen hebben wel eens last van een energiedip, of voelen zich zo nu en dan moe of futloos. Het belangrijkste is dan om naar je lichaam te luisteren en je energieniveau weer op pijl te brengen.

De juiste balans vinden

Het alledaagse leven is tegenwoordig zeer druk en soms veeleisend waardoor het moeilijker wordt om de juiste balans te vinden. De dagdagelijkse gang van zaken vraagt namelijk heel wat van jezelf en van je lichaam: werken/studeren, je huishouden, je sociaal netwerk, …. Bovendien kan je na ziekte ook nog even een energiedipje ervaren doordat het lichaam hard heeft gewerkt om de schadelijke indringers te overwinnen. Wanneer ons lichaam aangeeft dat het even op adem moet komen is het dan ook belangrijk om de tijd te nemen om voor jezelf te zorgen.

Hoe kan jij jouw energieniveau op pijl brengen?

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben zoals ongezonde of weinig gevarieerde voeding die kan resulteren in tekorten aan vitaminen en mineralen, onvoldoende beweging of juist te veel zware lichamelijke inspanningen of een teveel aan stress. Je energie is dan ook onlosmakelijk verbonden aan een gezonde levensstijl. Wil je jouw energieniveau verhogen? Ga dan snel aan de start met onderstaande tips.

Een goede nachtrust

Slaap is een belangrijk gegeven om te herstellen van de inspanningen die het lichaam overdag moet leveren. Daarom is voldoende slapen essentieel om vermoeidheid overdag te voorkomen. Een bedritueel creëren kan hierbij helpen, zoals bijvoorbeeld op een vast tijdstip gaan slapen en opstaan. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is verschillend van per persoon tot persoon. Ga daarom op tijd naar bed en probeer te achterhalen hoeveel slaap jij dagelijks nodig hebt. Wil je meer slaaptips om uitgerust aan de dag te beginnen, bekijk dan hier onze blog.

Nood om de batterijen opnieuw op te laden?
Sleeping
Hou je lichaam in beweging

Als we ons moe voelen, hebben we meestal de drang om neer te ploffen in de zetel, terwijl de oplossing juist kan worden gevonden in beweging. Hoewel sporten zoals hardlopen en fietsen energie kost, kan het daarnaast zorgen voor een extra boost. Wanneer je sport, gaat je lichaam namelijk endorfine aanmaken. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en tegelijkertijd zorgt het voor een energieker gevoel. Bovendien is sporten goed voor onze bloedsomloop. Als je dan nog eens zou gaan sporten in de buitenlucht, krijg je eveneens de positieve invloeden van de zon erbij. Maar vergeet niet dat je lichaam energie krijgt door de juiste balans tussen rust en actie, dus over af en toe de tijd te nemen om te rusten of in de zetel te ploffen, hoef je je zeker niet schuldig te voelen.

Wil je iets anders doen dan gewoon wandelen, ontdek dan hier originele manieren om meer te bewegen.

Verminder je stress

Stress kan uitputtend werken wanneer je dit voortdurend ervaart. Zijn er bepaalde factoren in je leven die je extra stress bezorgen? Neem dan voldoende tijd om te bekijken hoe je deze kan aanpakken. Dit kan je eventueel combineren met een stevige wandeling in de natuur om je hoofd volledig leeg te maken. Bovendien kan zonlicht ook wonderen doen voor je energieniveau.

Drink voldoende water

Een gezond volwassen lichaam bestaat voor 55% à 60% uit water. Water is dus van groot belang waardoor een tekort kan leiden tot vermoeidheid. Water zorgt er namelijk voor dat voedingstoffen naar de cellen en dat afvalstoffen uit de cellen vervoerd worden. Bovendien geeft het extra versterking aan ons immuunsysteem. Naast voldoende water drinken, kan water ook ontspannend zijn voor je lichaam. Denk maar bijvoorbeeld aan het nemen van een lekker warm bad, gaan zwemmen in het dichtstbijzijnde zwembad of in de zee.

Gezonde voeding is de brandstof van ons lichaam

De belangrijkste bron van energie is voeding. Gezonde voeding is de basis van vitaminen, mineralen en antioxidanten die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Daarom is voldoende groenten en fruit eten van groot belang, want ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Als je onvoldoende eet of eenzijdig, dan krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen en heeft je lichaam niet genoeg brandstof met een futloos gevoel tot gevolg.  Start daarom de dag met een goed ontbijt om je verbrandging op gang te brengen en onderhoud deze door regelmatig te eten en gezonde tussendoortjes te kiezen. Kies ook voor trage suikers in je voeding zoals groenten, fruit, noten en gedroogde vruchten, deze renderen op lange termijn beter dan snelle, suikerhoudende snacks die je na een half uur weer in een dip kunnen brengen.

Voedingssupplementen

Ten slotte kunnen voedingssupplementen een extra aanvulling zijn op je voeding, om zo ondersteuning te bieden om meer energie te krijgen. Er zijn verschillende vitamines en mineralen die bijdragen aan verminderen van vermoeidheid. Hieronder hebben we de belangrijkste even op een rijtje gezet.

  • B-vitaminen: Alle B-vitaminen dragen bij aan de energiestofwisseling zodat het lichaam voldoende brandstof heeft om een hele dag optimaal te kunnen functioneren. Ze bevorderen de verbrandingen van vetten, koolhydraten en eiwitten uit de voeding en hierdoor maken ze energie vrij. Wil je meer weten over de eigenschappen van B-vitaminen, klik dan hier.
  • Vitamine C: Naast het ondersteunen van een normaal energiemetabolisme en het verminderen van vermoeidheid, ondersteunt vitamine C de normale functie van het immuunsysteem. In onze blog kan je ontdekken wanneer het nodig is om extra vitamine C te nemen of wat de gevolgen kunnen zijn van een tekort.
  • Magnesium: Het tweede meest voorkomende mineraal in ons lichaam is magnesium. Het ondersteunt onder andere enzymen die energie vrijmaken en zo helpt magnesium bij de vermindering van vermoeidheid. Ben je benieuwd bij welke andere processen in het lichaam magnesium nog betrokken is, bekijk het dan hier onze blog.
  • Koper: Veel belangrijke enzymen in ons lichaam bevatten koper als cofactor, hierdoor draagt het bij tot een normaal energiemetabolisme.
  • Jodium: De schildklier heeft jodium nodig om goed te kunnen werken, aangezien het een belangrijk sporenelement is voor de productie van de schildklierhormonen. Daarnaast helpt het bij het vrijmaken van energie uit de voeding, en hierdoor ondersteunt het een normaal energiemetabolisme.
  • Mangaan: Mangaan maakt deel uit van de samenstelling van verschillende enzymen die een rol spelen in onder andere het energiemetabolisme.

Wanneer we ons energieniveau een boost willen geven, is het dus belangrijk om op je voeding te letten, voldoende te bewegen en te drinken. Daarnaast kunnen supplementen zeker dat extra duwtje in de rug geven.

MultiEssentials Energy
MultiEssentials Energy
MultiEssentials energy

MultiEssentials energy is een compleet supplement ter ondersteuning van het energiemetabolisme° met proteïnen, aminozuren, 13 vitaminen, 9 mineralen en nog andere bijzondere nutriënten. Het bevat de actieve vormen van vitaminen en organische vormen van mineralen voor een goede opneembaarheid.

  • °Magnesium, folaat en vitaminen B2, B3, B5, B6 en C helpen bij de vermindering van vermoeidheid.
  • Vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, C, magnesium, mangaan, koper en jodium ondersteunen een normaal energiemetabolisme.
  • Zink, koper, folaat, selenium en vitaminen A, B6, C, en D dragen bij tot een normale functie van het immuunsysteem.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!