close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Vitaminen D3 en K2, een synergetische combinatie voor jong en oud

Vitaminen D3 en K2 zijn individueel erg belangrijke en nuttige vitaminen, maar samen versterken ze elkaar én werken ze synergetisch. Een sterke combinatie die goed is voor jong én oud.

Vitamine D

Vitamine D is één van de meest gekende vitaminen. Het heeft namelijk enorm veel positieve effecten op de algemene gezondheid, dankzij zijn belangrijke rol in verschillende processen over het hele lichaam. Zeker in de wintermaanden is het zeer nuttig om de vitamine D-voorraad aan te vullen met een supplement. De korte, donkere dagen zorgen er namelijk voor dat er minder vitamine D in het lichaam aangemaakt wordt. Maar ook op zonnigere dagen in de zomer is het verstandig om vitamine D bij te nemen. Het is namelijk goed voor de botten, tanden, spieren, het immuunsysteem en de opname van calcium. Een tekort kan al snel leiden tot een verminderde weerstand.

Alles wat je moet weten over vitamine D, vind  je hier terug.

Vitamine K

In tegenstelling tot vitamine D is vitamine K minder gekend. Vitamine K is, net zoals vitamine D, een vetoplosbare vitamine. Er zijn verschillende vormen vitamine K, waaronder vitamine K1 (filoquinone) en vitamine K2 (menaquinone). Vitamine K1 is voornamelijk terug te vinden in groene bladgroenten. Vitamine K2 wordt geproduceerd door natuurlijke, goede bacteriën en is op deze manier terug te vinden in natto (sojagerecht uit Japan), vlees en zuivelproducten zoals harde kazen.

Vitamine K is voornamelijk gekend voor zijn noodzakelijke functie bij de bloedstolling. Dit is dan ook zijn voornaamste functie. Vitamine K1 wordt in de lever ingezet voor de activering van de bloedstolling. Echter is vitamine K1 slecht opneembaar.

Vitamine K2, ofwel menaquinone, is aan een opmars in populariteit bezig. De werking ervan in verschillende gezondheidsdomeinen wordt bevestigd door de verscheidene wetenschappelijke studies. Bovendien is vitamine K2 of menaquinone veel beter opneembaar dan vitamine K1 én blijft het veel langer in het lichaam aanwezig. In tegenstelling tot vitamine K1 dat naar de lever wordt getransporteerd in het lichaam, is vitamine K2 ook beschikbaar voor andere weefsels zoals bijvoorbeeld de botten.

Vitaminen D3 en K2: samen sterk

Vitaminen D3 en K2 dragen samen bij tot het behoud van gezonde botten. Vitamine D ondersteunt de opname van calcium uit de voeding en verbetert hierdoor het calciumgehalte in het bloed. Ze spelen dus een enorm grote rol in de calciumstofwisseling.

Belangrijke aanvulling voor kinderen

Kind en Gezin heeft een aanbeveling om alle kinderen vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 6 jaar dagelijks 400 IE (Internationale Eenheden) vitamine D te geven. Vitamine D is namelijk al op jonge leeftijd nodig voor de normale groei en ook voor de ontwikkeling van botten en tanden. Daarnaast ondersteunt het de werking van het immuunsysteem bij kinderen.

Vooral jonge kinderen in groei hebben nood aan extra ondersteuning voor hun ontwikkeling en botstructuur.

Waarop moet je letten bij het kopen van een goed vitamine D3- en K2-supplement?

  • Hoogst biologisch beschikbare vorm + lichaamseigen vorm van vitamine D: vitamine D3 of cholecalciferol.
  • De best opneembare vorm van vitamine K2: menaquinon-7
  • Relevante doseringen
Blog Product Banner Nutrivit D3 K2 Forte Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!