close menu

Blog

Gezonde levensstijl

De ultieme anti-aging aanpak voor huid en lichaam

De huid, je kan er moeilijk naast kijken of een spiegel voorbij lopen zonder er even een blik op te werpen. Het grootste orgaan van ons lichaam, dat ons dag in dag uit laat stralen, vormt tevens de eerste verdedigingslijn van ons lichaam tegen indringers van buitenaf. Jouw huid verdient dan ook extra aandacht en de meest optimale ondersteuning.

Ze krijgt het echter regelmatig hard te verduren. De huid moet ons immers beschermen tegen verschillende invloeden zowel van buitenaf, zoals UV-stralen van de zon en onzuiverheden in de lucht, als tegen interne invloeden, zoals onvoldoende hydratatie. De externe en interne factoren hebben spijtig genoeg een negatieve invloed op het natuurlijk verouderingsproces waardoor de huid doffer en slapper wordt.

Gelukkig kan een juiste aanpak ervoor zorgen dat je het verouderingsproces tegengaat en opnieuw vanbinnen en vanbuiten straalt.

nutriskinphyt

Huidveroudering en de grootste boosdoeners

Huidveroudering is een onvermijdelijk maar natuurlijk proces waarbij collageen en elastine afgebroken worden in de lederhuid. Deze elastische vezels zijn verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit waardoor verlies hiervan zal resulteren in een slappere/hangende huid en rimpels.

De opperhuid wordt ook steeds dunner waardoor deze meer kwetsbaar is en gevoeliger voor beschadigingen. Dit is nefast voor de barrièrefunctie die de huid uitoefent en bijgevolg ook voor het immuunsysteem. Doorgaans start het verouderingsproces geleidelijk tussen het 25ste of 30ste levensjaar. Er zijn echter invloeden die dit proces kunnen verergeren of versnellen. De drie grootste boosdoeners zijn UV-stralen, roken en verontreinigende stoffen. Alle drie induceren ze afbraak van de elastische vezels (elastine en collageen) en verhoging van oxidatieve stress met celschade tot gevolg.

UV-stralen

Zonlicht bestaat uit een spectrum van stralen waaronder ultraviolet (UV)licht. Er bestaan 3 types van UV-licht: ultraviolet A (UVA), ultraviolet B (UVB) en ultraviolet C (UVC). UVC stralen worden geabsorbeerd door de ozonlaag. UVA stralen worden vooral gelinkt aan een versnelde huidveroudering. Deze stralen tasten de elastische vezels, elastine en collageen aan. UVB stralen zorgen voor zonnebrand en kunnen tevens DNA-schade veroorzaken. Echter niet enkel de zon produceert deze stralen, ook via bv. zonnebanken kan men hieraan blootgesteld worden.

Roken

Roken vermeerdert de schade aan (huid)cellen door de toename van oxidatieve stress en vrije radicalen in het lichaam. Huidbeschadiging door langdurig roken kan resulteren in een rokersgezicht waarbij, door beschadiging van de collageenvezels en elastine, het gezicht grauw lijkt en er lijntjes ontstaan rond de ogen en de mond.

Luchtvervuiling/fijn stof

Luchtvervuiling heeft niet enkel een grote impact op het milieu maar ook op de gezondheid van de mens en zijn huid. Als grootste orgaan van het menselijk lichaam en grens met de buitenwereld, is de huid één van de belangrijkste doelwitten van luchtverontreinigende stoffen. Blootstelling aan stofdeeltjes in de lucht, afkomstig van verkeer en industrie, wordt sterk gelinkt aan extrinsieke huidveroudering, die zich specifiek kenmerkt in gepigmenteerde vlekken en rimpels.

De ultieme anti-aging aanpak voor huid en lichaam

Huid als weerspiegeling van de gezondheid?

De huid klapt uit de biecht… Ongewild vertelt de huid erg veel over jouw algemene toestand en gezondheid. De eerste tekenen van bijvoorbeeld vermoeidheid, stress enzoverder zijn immers vaak eerst op te merken bij de huid. Dit is logisch aangezien ons lichaam een zelfregulerend systeem is. Bij een tekort aan voedingsstoffen, hydratatie of energie zal de prioriteit steeds bij de vitale organen liggen. Dit is uiteraard positief, maar het uit zich jammer genoeg in het meest zichtbare deel van het lichaam: de huid. Een goede verzorging van ons gehele gezondheid en lichaam vertaalt zich dan ook naar een gezonde huid.

Anti-aging is meer dan enkel de huid

Anti-aging omvat een aanpak voor het hele lichaam. Jouw gehele levensstijl en externe factoren hebben namelijk een invloed op de huid. Zo zal de huid floreren bij een goed slaapritme, gezonde voeding, voldoende hydratatie en een minimum aan stress. Niet enkel de huid zal meer stralen maar ook vanbinnen zal je je beter voelen. Ook het zoveel mogelijk proberen vermijden van UV-stralen en verontreinigde lucht, is aan te raden. Jammer genoeg is dit laatste nooit volledig te vermijden. Dus dienen we de huid hier zo goed mogelijk tegen te wapenen.

Anti-aging: de juiste aanpak en verzorging

Ondertussen behoren dag-, nacht- en zonnecrèmes dan ook al tot de standaard dagelijkse huidverzorging. Maar minstens even belangrijk zijn de nutriënten waarmee je jouw huid langs binnenuit voedt.

Water

Voldoende hydratatie is van uitermate belang. Een huidcel heeft vocht nodig om zijn functies en structuur te kunnen behouden. Een slecht gehydrateerde huid is snel op te merken door een doffe, bleke en droge uitstraling.

Zink

Is een essentieel mineraal voor de huid. Het is bovendien ook goed voor het haar, de nagels en de huid. Zink is een krachtige beschermer van (huid)cellen tegen oxidatieve stress. Naast een goede ondersteuning voor de huid is het ook essentieel voor de werking van het immuunsysteem. Dit sporenelement kan je lichaam niet zelf aanmaken dus dient het via de voeding opgenomen te worden. Zink vind je vooral terug in zeevruchten, bonen, erwten, wilde rijst en noten.

Vitamine C

Vitamine C is een erg interessante vitamine voor de huid! Het draagt namelijk bij tot de vorming van collageen. Het is een structureel eiwit dat zich bevindt in het bindweefsel van de huid en zorgt voor de elasticiteit. Daarnaast is vitamine C een sterke antioxidant die vrije radicalen bestrijdt en cellen beschermt tegen oxidatieve schade. Goede bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, paprika, broccoli en tomaten. Belangrijk om te onthouden is dat vitamine C oplosbaar is in water en gevoelig voor hoge temperaturen. Daarom is het aan te raden groente in weinig water en niet te lang te koken.

Antioxidanten

Vrije radicalen zijn onstabiele, hoogactieve moleculen die lichaamscellen en -weefsels beschadigen, zo ook in de huid. Antioxidanten kunnen deze radicalen in het lichaam neutraliseren en beschermen hierdoor weefsels en cellen tegen de oxidatieve stress en schade van vrije radicalen.

Broccoli: een superfood voor de huid

Broccoli is één van de meest gezonde groenten, het zit dan ook boordevol goede voedingsstoffen. Zo is het rijk aan vitamine A, C en E en bevat het erg veel antioxidanten. Daarnaast bevat het nog een super interessant stofje, sulforafaan.

Nutriskinphyt Nl

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!