close menu

Blog

Gezonde levensstijl

Maak je huid klaar voor de zon

Vanaf het ogenblik dat de zon door de wolken komt, is het hemels om erop uit te gaan. Heerlijk om dan buiten te gaan wandelen, te sporten, in de tuin te werken of om gewoon te genieten. Zonlicht kan voor een vrolijk gevoel zorgen en is belangrijk voor o.a. de aanmaak van vitamine D, maar let op het kan ook schade aanrichten.

Website Banner Blog

Onze huid

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en beschermt ons elke dag tegen verschillende negatieve invloeden van buitenaf. Op die manier vormt het onze eerste verdedigingslinie tegen o.a. de ultraviolet (UV) stralen van de zon. Daarom verdient onze huid speciale aandacht en optimale ondersteuning tegen deze schadelijke UV-stralen.

Huidschade door zonnebrand

UV-stralen van de zon zorgen o.a. voor een mooie bruine kleur van de huid en de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Maar daarnaast kunnen ze ook heel wat schade teweegbrengen. Zonlicht bestaat uit een spectrum van stralen waaronder UV-licht. UV-licht bestaat dan weer uit 3 types straling, namelijk ultraviolet A (UVA), ultraviolet B (UVB) en ultraviolet C (UVC).

Niet alle UV-straling van de zon bereikt ons, een gedeelte wordt geabsorbeerd door de ozonlaag zoals UVC stralen. UVB stralen daarentegen kunnen zorgen voor zonnebrand doordat ze in staat zijn om de oppervlakkige lagen van de huid te verbranden en bovendien kunnen ze DNA-schade veroorzaken. UVA stralen worden gelinkt aan een versnelde huidveroudering doordat ze dieper in de huid doordringen en de elastische vezels, elastine en collageen daar gaan aantasten, met rimpels en fijne lijntjes als gevolg. Ze bevorderen bovendien ook de vorming van vrije radicalen binnenin de cellen. Als deze vrije radicalen niet onmiddellijk worden geneutraliseerd gaan ze ook de DNA-moleculen aanvallen. De schade kan zich op dat niveau opstapelen en uiteindelijk uitmonden tot huidkanker. Opgepast, blootstelling aan UV-stralen beschadigt het DNA van de huidcellen ongeacht of je nu verbrandt, een bruin kleurtje krijgt of geen zichtbare veranderingen ziet aan je huid.

Aandacht En Mentale Prestaties Significant Beter Na Eerste Toediening

Welk huidtype heb jij?

Hoe onze huid reageert op blootstelling aan UV-straling is verschillend van persoon tot persoon. Bijgevolg wordt de mate waarin je gevoelig bent voor UV-straling en dus specifiek voor zonnebrand, bepaald door je huidtype. Over het algemeen zijn er 6 verschillende huidtypes, die ingedeeld worden op basis van de graad van verbranding en bruining.

  • Heb je huidtype 1, dan is je huid zeer gevoelig voor zonlichtschade, je verbrandt waarschijnlijk zeer snel, maar je wordt niet bruin. Mensen met dit type huid worden gekenmerkt door een zeer lichte huid, vaak met veel sproeten en in combinatie met rood of lichtblond haar.
  • Heb je huidtype 2, dan is je huid redelijk gevoelig voor zonlichtschade, je verbrandt snel en wordt langzaam bruin. Mensen met huidtype 2 hebben vaak een lichte huid met blond haar en met grijze, groene of lichtbruine ogen.
  • Heb je huidtype 3, dan is je huid minder gevoelig voor zonlichtschade, je verbrandt minder snel en wordt ook gemakkelijk bruin. Dit huidtype kenmerkt zich door een iets getinte huid en donkerblond tot bruin haar met (donker) bruine ogen.
  • Heb je huidtype 4, dan is je huid weinig gevoelig voor zonlichtschade, je verbrandt bijna nooit en bruint zeer goed. Dit type wordt ook wel het Mediterrane type genoemd, omdat vooral mensen in subtropische landen en in combinatie met de Middellandse zee dit huidtype hebben. De huid is meer getint en de mensen hebben ook donker haar en donkere ogen.
  • Heb je huidtype 5, dan verbrand je moeilijker en wordt diepbruin. Dit type wordt ook wel het Aziatische huidtype genoemd, en wordt gekenmerkt door een donkergetinte huid of een bruingele huid in combinatie met zwart haar en donkere ogen.
  • Heb je huidtype 6, dan verbrand je zeer zelden en wordt zeer donkerbruin of zwart. Mensen met huidtype 6 hebben een natuurlijke bescherming tegen zonverbranding. Ze hebben een betere bescherming tegen UV-straling doordat er een grotere hoeveelheid van melanine aanwezig is in de huid.

De huidtypes 1, 2 en 3 zijn het meest gevoelig aan de effecten van ultraviolet stralen. Terwijl voor huidtypes 5 en 6 UV-straling het juist extra belangrijk is omdat ze minder snel vitamine D aanmaken (doordat de huid donkerder is).

Blog Foto's Nutrisan Website

Antioxidanten: natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid

Straling op de huid veroorzaakt de activatie van vrije radicalen, deze onstabiele en hoogactieve moleculen kunnen schade toebrengen aan o.a. de huid en tekenen van huidveroudering versnellen. De huid heeft hiertegen een natuurlijk beschermingsmechanisme, namelijk antioxidanten. Antioxidanten gaan deze vrije radicalen neutraliseren en hierdoor weefsel en cellen beschermen tegen oxidatieve stress en schade. Het is dus belangrijk om je huid gezond te houden door voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Sterker nog voor vrijwel ieder deel van je lichaam geldt het dat antioxidanten belangrijke voordelen te bieden hebben.

Onze huid voorbereiden op de zon

Als je wilt genieten van het zonnetje is het dus belangrijk dat je het risico op verbranding zo min mogelijk maakt door verstandig in de zon te komen. Bedek daarom jezelf met behulp van kleding of een pet en bescherm je huid niet alleen met zonnecrème, maar ook van binnenuit met antioxidanten.

Antioxidanten kan je voornamelijk terugvinden in groenten en fruit. Dus hoe meer verschillende soorten groenten en fruit je dagelijks binnenkrijgt des te sterker de bescherming is voor je lichaam. Echter veel verschillende groenten en fruit dagelijks consumeren is niet altijd even gemakkelijk, daarom is het eenvoudiger om antioxidanten aan te vullen met behulp van een supplement.

Antioxidanten kunnen ingedeeld worden op basis van hun oplosbaarheid en dit bepaalt ook in welk gebied van het lichaam ze werkzaam zijn. Wateroplosbare antioxidanten voeren hun functie uit buiten de cellen, terwijl vetoplosbare antioxidanten zich juist richten op de vrije radicalen in het membraan rondom je cellen. Antioxidanten kunnen zowel vitaminen, mineralen, proteïnen, enzymen als fytonutriënten zijn. Hieronder een overzicht van de belangrijkste antioxidanten in elke categorie.

Aandacht En Mentale Prestaties Significant Beter Na Eerste Toediening (5)

Vitaminen

Een belangrijke wateroplosbare antioxidant is vitamine C. Bovendien is het ook verantwoordelijk voor het herstellend vermogen van de huid door bij te dragen tot de vorming van collageen (zorgt voor elasticiteit van de huid). Een belangrijke vetoplosbare antioxidant is dan weer vitamine E, waardoor het op deze manier de vetten in de huid zal kunnen ondersteunen o.a. tijdens zonnige periodes.

Mineralen

Zink is een essentieel mineraal dat goed is voor het haar, de nagels en de huid. Zink kan echter niet zelf door het lichaam worden aangemaakt dus daarom dient het via de voeding opgenomen te worden. Een ander mineraal dat werkt als antioxidant is selenium. Daarnaast heeft deze een positieve invloed op haar, nagels, schildklier en immuunsysteem.

Enzymen

Co-enzym Q10 is een lichaamseigen antioxidant waarvan de aanmaak in de huid daalt door blootstelling aan UV-stralen en ouderdom. Daarnaast is het ook belangrijk in de energieproductie van cellen.

Fytonutriënten

Fytonutriënten zijn plantaardige voedingstoffen die alleen maar voorkomen in planten. Planten maken deze stoffen aan als bescherming en ze zijn ook verantwoordelijk voor een aantal uiterlijke kenmerken, zoals de kleur van de plant. Enkele belangrijke fytonutriënten die gekend zijn als antioxidant zijn carotenoïden, resveratrol en ellaginezuur.

  • Er bestaan verschillende soorten carotenoïden, waarvan betacaroteen, luteïne, astaxanthine en lycopeen de bekendste zijn. Lycopeen is bijvoorbeeld aanwezig in tomaten. Astaxanthine staat zelfs bekend om zijn zeer hoge antioxidantencapaciteit en zijn praktische structuur. Doordat het zowel water- als vetoplosbaar is, beidt het als antioxidant een unieke bescherming (zowel aan het celmembraan als in de cel) tegen oxidatieve stress.
  • Resveratrol is een krachtige antioxidant die aanwezig is in o.a. druiven, bosbessen en cacao.
  • Ellaginezuur is terug te vinden in verschillende soorten fruit, groenten en noten, maar vooral in frambozen en granaatappel. Het wordt veel gebruikt als werkzame stof in de cosmetische industrie.

Naast antioxidanten zijn er nog andere belangrijke stoffen die van belang zijn voor de ondersteuning van de huid. Een voorbeeld hiervan is koper. Koper is een mineraal dat betrokken is bij meerdere lichaamsfuncties, dus ook bij de algemene gezondheid van de huid. Het draagt bij aan de pigmentatie van de huid en het haar.

Homepage Banner (3)

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!